Víztározók építésével segítik a felelős vízgazdálkodást

A védett természeti értékek és vizes élőhelyek megóvását is segítik.

KG
2014. 09. 22. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigó Róbert az eseményen a beruházás jelentőségét méltatva hangsúlyozta: bár az idén a mezőgazdaság számára károsan sok eső esett, korábban több aszályos év okozott komoly veszteségeket az agráriumban. A politikus elismerően szólt azokról a közmunkásokról, akik részt vettek a létesítmény megépítésében. Elmondta: a projekt rávilágít arra is, hogy a kritikák ellenére van létjogosultsága a közfoglalkoztatásnak. Hozzátette: a tározó megvalósításában is tetten érhető a katasztrófavédelem, a vízügyi ágazat, a Belügyminisztérium és az önkormányzatok összefogása, amelyre – hasonló fejlesztésekkel együtt – az ország többi részében is szükség van.

A közfoglalkoztatási mintaprogram keretében egy év alatt, közel 330 millió forintból elkészült tározó kialakításában 57 közmunkás vett részt. A 3664 méter hosszú, átlagosan 12-40 méter fenékszélességű létesítmény napi 115 000 köbméter víz bevezetését és összesen 400 000 köbméter víz tárolását teszi lehetővé.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a projekt az ország egyik legszebb vidékén, Gemenc térségében valósult meg. E terület azonban nem csak kirándulóhely és vadászparadicsom, az itt élők számára a megélhetést is jelenti. Ezért fontos, hogy a vizet, mint természeti kincset a helybeliek boldogulását és a természetvédelmi területek fennmaradását támogatva lehessen hasznosítani – húzta alá.

Az államtitkár kifejtette: még mindig sokan vannak Magyarországon, akik képzettség hiányában nem képesek elhelyezkedni. A közfoglalkoztatás nekik nemcsak egzisztenciát jelent, de a munkaerő-piaci érvényesüléshez elengedhetetlen szakmai ismereteket és munkakultúrát nyújt. A kormány célja, hogy e foglalkoztatási forma keretében a munkaképes emberek megérezzék, jobb, ha nem segélyre várnak tétlenül, hanem olyan tevékenységeket végeznek, amelyek piaci alapon nem biztos, hogy megvalósíthatók, viszont hasznosak és a helyi közösségek javát szolgálják – fejtette ki.

Közölte: Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy minél több ember dolgozzon. A hozzánk hasonló Csehországban több mint 5 millió embert foglalkoztatnak, négy éve Magyarországon ez a szám alig haladta meg a 3 milliót, amely mára 4 millió fölé emelkedett – mondta Pogácsás Tibor, aláhúzva: a közmunka nem egyedüli megoldás a foglalkoztatás bővítésére, de olyan eszköz, amely önbecsülést ad az embereknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.