Zöldít a Varga Pincészet

Saját borosüveg-visszagyűjtő rendszert működtet a cég.

LM
2014. 09. 10. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: 2013 január 1-jén vezették be a saját gyűjtésű rendszert, azóta a forgalomba került Varga-logós üveg 70 százalékát visszavitték a vevők. Számításuk szerint az évi eladott 5 millió palackból 4-4,5 milliót vesznek vissza, ami üvegenként 63 forint megtakarítást hoz a palackozáskor, a vásárlónak pedig 99 forintot térítenek vissza visszaváltás esetén.

Jelenleg mintegy 2,8 millió Varga-logóval ellátott borosüveg van a rendszerben, ennek az értéke 200 millió forint, és 150 ezer rekeszt mozgatnak 180 millió forint értékben. Ez a mennyiség növekedni fog – tette hozzá.

A saját gyűjtésű rendszer bevezetését a kereskedelem elfogadta, a környezettudatos kereskedők pedig egyértelműen támogatták, de voltak kétkedők is – mondta Varga Bálint. Szerinte rendszerük révén megvalósul a szennyező fizet elve is, mert az bukja el a mintegy 100 forint betétdíjat, aki nem vesz részt a visszagyűjtésben.

Wégner Krisztina, a szelektívhulladék-területet koordináló állami szervezet, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) főosztályvezetője elmondta, hogy a csomagolási hulladék egyik kiemelt eleme az üveg. A magyarországi teljes éves csomagolás-kibocsátás 1-1,1 millió tonna, ebből 500-600 ezerre tehető a visszagyűjtés, az üvegnél ennél kedvezőtlenebb az arány, 100-110 ezer tonna kibocsátás mellett 30-35 ezer tonna a visszagyűjtés.

A főosztályvezető elmondta, hogy idén szeretnék elérni az üvegeknél a 60 százalékos visszagyűjtési arányt úgy, hogy az ügynökség az ipari szereplőknél és a visszagyűjtő rendszert működtető közszolgáltatóknál tovább emelné a begyűjtésért járó díjat.

Wégner Krisztina kiemelte a szemléletformálás fontosságát. Hangsúlyozta: uniós előírás alapján 2020-ra, 2025-re, illetve 2030-ra 70, 80, illetve 90 százakra kell növelni a visszagyűjtési arányt.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.