165 millió euró – ezzel kompenzálják a károkat

A hatályos EU- és nemzeti rendeletek meghatározzák a termékenként és tonnánként adható támogatás mértékét.

MD
2014. 10. 01. 21:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrártárca közlése szerint a hatályos EU- és nemzeti rendeletek meghatározzák a termékenként és tonnánként adható támogatás mértékét.

Magyarország részére a rendeletben az oroszexport-adatok alapján jóváhagyott mennyiség 4295 tonna. Az alma és körte mennyisége 725 tonna lehet; a szilva és szőlő mennyiségét 570 tonnában állapították meg. Emellett még összesen további 3000 tonna az unió által meghatározott mennyiség: az alma, a körte, a szilva, a paradicsom, a káposzta, a paprika, az uborka, a karfiol, a brokkoli, a gomba, a sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyós gyümölcsök estében. A szeptember 30. után végrehajtott kivonási, be nem takarítási és zöldszüret-intézkedésekre hagyható jóvá a támogatás.

A minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet: az Európai Bizottság nem pontosította, hogy egy vagy három évet vett figyelembe a tagállamoknak kiosztott mennyiségek meghatározásánál, a számítás eredménye azonban az EU-rendeletben megjelent – tájékoztatta a szaktárca az MTI-t. Arról nincs információja a tárcának, hogy a rendeletben tagállamonként meghatározott tonnában kifejezett mennyiségeket a bizottság hogyan számította át euróra.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy további forrásokkal – újabb 165 millió eurós rendkívüli pénzalappal – igyekszik segítséget nyújtani azoknak a gazdáknak, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. Az FM tájékoztatása szerint a szeptember 10-éig benyújtott magyar igények is várhatóan kielégíthetők lesznek ebből a keretből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.