4 milliárd euróra nőtt a külkertöbblet

Németországba szállítunk a legtöbbet, de a Bulgáriába, Írországba és az Egyesült Államokba irányuló exportunk is növekedett.

GB
2014. 10. 31. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztusban szintén pozitív volt a kereskedelmi mérlegünk: a termékkivitel értéke 6 milliárd euró, a behozatalé 5,7 milliárd euró volt, ami 279 millió eurós többletet eredményezett.

Ugyan az export értéke 1,7 százalékkal mérséklődött az év nyolcadik hónapjában, a lassulás az ipart érintő, nyár végi ideiglenes gyárleállásokkal magyarázható, így ezek hatása várhatóan átmeneti lesz. Az import erősödését továbbra is támogatta a belső kereslet növekedése, augusztusban 3,9 százalékos bővülést mutatott.

A kedvező adatok elsősorban a gépek és szállítóeszközök árufőcsoportnak köszönhetőek, itt az év első nyolc hónapjában a kivitel 8,5, a behozatal 8 százalékkal erősödött. Kiemelkedő a közúti járművek árucsoport, ahol a tavalyi év első nyolc hónapjához képest 38 százalékos növekedés figyelhető meg az export értékében, annak ellenére, hogy augusztus hónapban több autógyárnál volt átmeneti, szezonális leállás. A feldolgozott termékek kivitelében 6,4 százalékos emelkedést mértek, a behozatalban pedig ennél is nagyobb, 9,7 százalékos bővülés volt megfigyelhető a 2013. január–augusztusi időszakhoz képest.

Legfontosabb kereskedelmi partnereink továbbra is az EU-tagországok, közülük is elsősorban Németország: az ide irányuló exportunk 12 százalékkal gyarapodott az év első nyolc hónapjában, de jelentősen nőtt a Bulgáriába, Írországba, és az Egyesült Államokba irányuló exportunk is. Az ázsiai partnereink közül elsősorban a Koreai Köztársaság irányába tudtuk növelni a kivitelünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.