A nagy cégek megszelídítéséről szól az idei díj

Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole francia közgazdász nyerte el a piaci erők elemzéséért.

VZ
2014. 10. 13. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean Tirole „rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik” – olvasható a Svéd Királyi Akadémia hétfői döntésének indoklásában. Eszerint Tirole munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket és hogyan szabályozzák a monopóliumokat.

A piaci szabályozást az egyes ágazatok sajátosságaihoz kell igazítani, és nem pedig általános szabályokat bevezetni, például árplafont megállapítani, ami többet árt, mint használ – emelte ki Tirole eredményeiből a svéd akadémia. „Az idei közgazdaság-tudományi díj a nagy cégek megszelídítéséről szól” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a svéd akadémia állandó titkára, Staffan Normark.

Az 1953-ban született Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnöke és alapító tagja a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST). A díj összege idén 8 millió svéd korona (268 millió forint).

„Nagyon meglepődtem, de természetesen nagyon örültem. Az irodámban dolgoztam éppen, amikor felhívtak az akadémiától. Először nem is hittem el” – mondta a 61 éves díjazott a France Info hírrádióban.

A Nobel-díj honlapján olvasható beszámoló szerint  Tirole azt mondta: „először a feleségemnek és az anyámnak újságoltam el, aki 90 éves; elővigyázatosságból leültetettem. Nagyon megható volt az egész család számára”.

Jean Tirole személyében ismét egy elismert és széles körben tisztelt közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat – mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora, korábbi jegybankelnök az MTI-nek.

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint azzal, hogy Jean Tirole francia közgazdász kapta a Nobel-díjat, kigúnyolják azokat, akik szapulják a francia gazdaságot.

Eltérően a többi – orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke – Nobel-díjtól, amelyeket Alfred Nobel (1833–1896) vegyész és üzletember, a dinamit feltalálójának végakarata alapján hoztak létre és először 1901-ben osztottak ki, a közgazdasági Nobel-díjat – egészen pontosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját – a svéd központi bank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban és a díjat először 1969-ben ítélték oda. A közgazdasági díjazottat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia választja ki. A lemaradt jelöltek és jelölőik nevét ötven évig titokban kell tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.