A teljes paksi projektet átveszik az MVM-től

Az MVM Zrt. helyett a Miniszterelnökség ellenőrzi majd a paksi bővítést.

VZ
2014. 10. 07. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap úgy tudja, hogy az erről szóló döntést az állami energetikai társaság következő, október 16-ai közgyűlésén véglegesíthetik. A Napi Gazdaság felidézte: a szakmai felügyelet már eddig is a Miniszterelnökség alá tartozott, miután idén júliusban a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Aszódi Attilát. A paksi bővítéshez kapcsolódó hatáskörök átrendezésével az MVM újabb kulcsfontosságú területet veszíthet el – írták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja azt a munkacsoportot, amelyben az illetékes miniszterek, az energiahivatal, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szakemberei és fogyasztóvédők dolgoznak a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezésén – mondta el korábban Németh Lászlóné. Ismertette, hogy első lépésként az MFB-hez kerülnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél és az MVM-nél lévő Főgáz-részesedések; ezt az MFB saját forrásaiból fogja fedezni.

Németh Lászlóné kitért arra is, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogyan tud belépni a közműszolgáltató a lakossági áramszolgáltatás területére is. Az erről szóló javaslatot év végéig a kormány elé terjesztik – fűzte hozzá.

Exportképes tudást és tapasztalatot fog magával hozni a paksi atomerőmű kapacitásfenntartási beruházása, amely az elkövetkező 25-30 évben is munkalehetőséget biztosít az abban részt vevő vállalkozásoknak – erről beszélt Szabó László, a külgazdasági és külügyi államtitkár október 2-án Pakson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.