Állami kézbe kerültek az MVM Paks II. részvényei

Az MVM közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született.

MD
2014. 10. 15. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született.

A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig „két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég”, a Deloitte Zrt. és az EY (korábbi nevén: Ernst&Young Kft.) által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát – olvasható a közleményben.

„A 21. század legnagyobb magyar beruházásának” megvalósulása érdekében az MVM csoport továbbra is együttműködik a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-vel az új blokkok építési projektjének sikere érdekében.

Az MVM 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített előzetes vételárát. A tranzakció technikai zárását követően a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az EY független könyvvizsgáló elkészítette az új társaságok beszámolói alapján a végleges vételár-kalkulációt. Eszerint az MVM az E.ON részére elutalt előzetes vételár összegéből 6,029 milliárd forintot visszakapott.

Kurucz Éva kormányszóvivő a sajtótájékoztatón elmondta: megkezdődött a 2015-ös költségvetés előkészítése. „2015 az elszámoltatás éve lesz, a 2015-ös költségvetés pedig a banki elszámoltatás költségvetése” – fogalmazott a kormányszóvivő. Hozzátette: az elszámoltatás következtében több pénz marad a magyar családoknál, ami kedvezően hat a keresletre is. „Hiába szeretné az ellenzék, megszorítások most sem lesznek, banki elszámoltatás viszont igen” – szögezte le Kurucz Éva. A kormány célja emellett, hogy nagyarányú bürokrácia-csökkentést indítson el Magyarországon. Mind a lakosság, mind a vállalkozók érdeke, hogy ne szembesüljenek aránytalanul nagy bürokratikus terhekkel a mindennapokban – tette hozzá.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. társtulajdonosa, a Gazprom 2014 júliusában megkezdte az egyeztetéseket az MVM Zrt.-vel arról, hogy a nemzetközi földgázvezeték végpontját az ausztriai Baumgartenbe tervezi áthelyezni, amellyel szükségessé vált a vezeték hazai szakaszát érintő új nyomvonal előkészítésének vizsgálata.

Az új, mintegy 50 százalékkal hosszabb Röszke–Városföld–Rajka nyomvonal létesítésének előkészítése szükségessé teszi a közös tulajdonú társaság 10 milliárd forintos tőkeemelését, amelyhez az MVM Zrt. és a Gazprom azonos arányban járul hozzá.

Az MVM közgyűlése elfogadta a társaság 2013-ra vonatkozó IFRS (International Financial Reporting Standards) nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti konszolidált éves beszámolóját. A nemzeti energetikai társaságnál tavaly bevezetett IFRS standardok a nemzetközi pénzpiacra való kijutás és összemérhetőség alapfeltételét jelentik, amely az SAP vállalatirányítási rendszer alkalmazása mellett tovább erősíti az MVM gazdasági tevékenységének transzparenciáját – olvasható a közleményben.

Az MVM Zrt. regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően a társaság közgyűlése döntött a 7,48 megawattos, erdélyi Úz-völgyi Vízerőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozás 90 százalékos részesedésének MVM általi megvásárlásáról, a KPMG által végzett független vagyonértékelés alapján. A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a tranzakcióval tovább erősíti megújuló termelői portfólióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.