Andor: Ezen bukunk évi 240 milliárd eurót

A jobb munkahelyi körülmény, a megfelelő munkabiztonság kialakítása megtérülő beruházás – mondta az uniós biztos.

VZ
2014. 10. 14. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezte: a gazdasági válság nemcsak a munkahelyek mennyiségét, a foglalkoztatási kilátást rontotta az unióban, hanem a munkahelyek minőségét is, a növekvő bizonytalanság, az alacsony fizetések, a romló munkakörülmények pedig hozzájárultak a munkahelyi stressz növekedéséhez, ami az elmúlt években az első számú kockázati tényezővé vált a munkaügyi egészségügyben.

Andor László kiemelte, hogy a munkahelyi stressz kihat a dolgozói teljesítményre, gyakran eredményezi a munkából való hiányzást, hosszú távon jelentős egészségügyi problémához vezethet.

A biztos felhívta a figyelmet arra, több tanulmány is alátámasztja, hogy a pszichokockázatok és a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése a társadalomnak és a gazdaságnak jelentős költséget jelent, évente megközelíti a 240 milliárd eurót. Ez összeg kevesebb mint felét teszik ki a közvetlen költségek, például az orvosi kezelés, 136 milliárd euró pedig a kieső termelésből adódik.

Az Eurobarométer adataira hivatkozva Andor László elmondta: a munkavállalók számára a stressz jelenti a legfőbb munkavédelmi kockázatot, és az egyáltalán nem vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz Magyarországon évente átlagosan 440 milliárd forint veszteséget jelent, ez az oka a kieső munkanapok több mint felének.

Andor László szerint fel kell ismerni, hogy a pszichoszociális kockázatok megelőzhetők, ehhez az Európai Unió jogszabályokkal, stratégiákkal és forrásokkal járul hozzá.

Az Európai Unió az 1990-es években, az egységes piac kialakulásával indította el a munkahelyi védelem szabályozását. Az egyenlő versenyfeltételek megteremtése magában hordozza azt, hogy a dolgozók megfelelő védelemben részesüljenek. Az EU-ban 217 millió aktív munkavállaló dolgozik, ezért racionális, hogy egységes szabályozás gondoskodjon róluk, alapszinten ezt biztosítják az unió jogszabályai – mondta a biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.