Átadták Mohácson a biomassza-fűtőművet

Megújuló tüzelőanyagból biztosítja távhőigényének 75 százalékát jövő januártól Mohács.

MD
2014. 10. 06. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városi tulajdonú Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft. érdekeltségébe tartozó Bioenergy-Duna Kft. beruházása 672 millió forintba került, a pénz kevesebb mint fele európai uniós és állami támogatás volt.

A fejlesztés eredményeként megépült 4,5 megawatt teljesítményű fűtőmű évente 60 ezer gigajoule energiát termel, ehhez 6 ezer tonna faaprítékot használ fel – tették hozzá.

A fenntartható fejlődést szolgáló létesítmény működése évi 1,7 millió köbméter földgázt vált ki, 20 év alatt 70 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor évi 90 millió forint bevételhez juttatja a helyi vállalkozásokat.

Mohácson egy évvel ezelőtt fejeződött be a távhőrendszer korszerűsítése. A mintegy 657 millió forintos projekt keretében szigetelt távvezetékekkel váltották ki az elavultakat, meleg vizes gázkazánokra cserélték a gőzkazánokat, hőközpontokat újítottak fel, és számítógépes távfelügyeletet vezettek be.

A fejlesztésnek köszönhetően 60-ról 90-95 százalékra nőtt a működés hatásfoka, olcsóbbá, környezetkímélőbbé vált a helyi fűtéshez és a melegvíz-előállításhoz szükséges energia termelése – közölte akkor a kétezer lakás, több mint 30 középület és üzlet hő-, továbbá melegvíz-ellátását biztosító Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.