Az elmúlt évek legjobb adatát közölte az NGM

Az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi többlete 14,2 milliárd forint volt.

KG
2014. 10. 07. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi költségvetés hiánya az első 9 hónapban 1036,8 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 157,9 milliárd forint többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forint plusszal zártak. Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptemberi többlete 12,1 milliárd forint volt, a tavalyi első kilenchavi hiány 949 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye szerint augusztus után, szeptemberben is jótékony hatással voltak a költségvetési egyenlegre a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az idei év második felében érvényesülnek erőteljesebben.

A kiadások és bevételek éven belüli eltérő eloszlása 2014-ben sem időarányos, emiatt az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket. A második félévben viszont a hiány csak kismértékben növekszik, illetve egyes hónapokban – mint például idén szeptemberben – még csökken is. Az NGM közleménye szerint az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi előrejelzése szerint az államadósság az idén a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet, a GDP 3,1 százalékkal nő, és tartható a GDP-arányos 2,9 százalékos hiánycél.

 

Izmos marad az idei GDP

 

A Pénzügykutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az ország GDP-je 3,1 százalékkal nőhet, 2015-ben azonban várhatóan 2,3 százalékra lassul a bővülés üteme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.