Az informatikusoknak kínálják a legtöbbet

Nagyobb fizetésre számíthat a friss diplomás, ha már egyetemi tanulmányai alatt dolgozni kezd.

Horváth Attila
2014. 10. 14. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzcentrum.hu beszámolt róla, hogy a diplomás pályakövetési rendszer (DPR) tanulmánya szerint a legtöbbet az informatikus, műszaki és gazdasági területen diplomát szerzők viszik haza Magyarországon.

A beszámoló szerint az itthon dolgozó friss diplomások nettó átlagjövedelme 168 ezer forint, ami közel húszezer forinttal magasabb az átlagos keresetnél. Legjobban az informatikusok járnak, ők átlagosan havi nettó 248 ezer forintot vihetnek haza. A DPR szerint a külföldön dolgozó magyarok átlagkeresete 250 ezer forint, de ebbe a körbe az egész munkaerőpiac beletartozik. Azaz a különböző szakmák szerint jelentősek az eltérések. Lakatos Péter volt csoporttársa két hete került Londonba egy angol céghez, egymillió forint felett keres, s szintén szoftverfejlesztőként helyezkedett el.

A tanulmány arra is kitért, hogy kik keresnek a legrosszabbul a frissen végzettek körül. Az irodai adminisztrátorként vagy óvodapedagógusként elhelyezkedők nettó átlagkeresete 100 ezer forint alatt marad. A beszámoló szerint a friss diplomások a magánszférában 45 ezer forinttal keresnek többet, mint a közszférában elhelyezkedők.

 

 

A lapunknak nyilatkozó informatikus nem keresett más munkahelyet a már meglévőn kívül, de másfél éves tapasztalata igen jót tett volna az esélyeinek. A DPR-tanulmány szerint az egyetem alatti munka nem meglepő módon egyértelműen pozitívan hat a későbbi keresetre is.

Mérhető a jövedelmi különbség a nemek között a beszámoló szerint, a friss diplomás férfiak átlagosan havi ötvenezer forinttal keresnek többet a nőknél. Ehhez hozzátartozik, hogy a legjobban fizetett informatikai vagy műszaki területeken általában férfiak dolgoznak. A Központi Statisztikai Hivatal szerint egyértelmű előnyei vannak, ha valaki felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A friss diplomások között csak 5,8 százalék a munkanélküliség, a 25–64 évesek között összességében 9,6 százalékot mértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.