Az MFB-hez kerül az állami Főgáz-részesedés

A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerül a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részesedése, miután a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot.

NT
2014. 10. 21. 23:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határozatban az áll: a lakossági energiaellátás biztonságának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés hatásainak hosszú távú megőrzése érdekében határoztak a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről.

Az értékesítés része a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezésének, az erről szóló kormányhatározat szeptember 30-án jelen meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről.

A Főgáz honlapján található tájékoztatás szerint a cég az egyetlen többségi állami tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon. A társaság részvényeinek 50 százaléka, valamint egy A és egy B sorozatú részvény az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, a részvények 49,83 százaléka a szintén többségi állami tulajdonú MVM Zrt.-é, a kisbefektetők 0,17 százalékos részvénypakettel rendelkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.