Baromfi és tojás is van bőven

A magyar baromfiágazat évente több mint 500 ezer tonna élő baromfit állít elő és dolgoz fel.

LR
2014. 10. 01. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György a szarvasi pulykafeldolgozó cég – 25 éves – jubileumi rendezvényén elmondta: a magyar baromfiágazat évente több mint 500 ezer tonna élő baromfit állít elő és dolgoz fel. A tojástermelés pedig meghaladja az évi 2,4 milliárd darabot az országban. A termelési érték az alapanyag-termelésben évente átlagosan több mint 400 milliárd forint, a feldolgozást követően pedig meghaladja a 800 milliárd forintot. Hozzátette: a magyar baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemre méltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben, többek között a Gallicoop tevékenységének köszönhetően. Magyarország az egy főre jutó évi átlagos 5,0-5,5 kilogramm pulykahúsfogyasztással élen jár Európában, ahol az átlag évi 3,4 kilogramm fejenként.

Az ágazat a múlt évben 60 országba exportált magas minőségű, feldolgozott baromfihúst és baromfiterméket. A baromfiágazat élelmiszer-ellátásban betöltött szerepét jól mutatja, hogy Magyarországon a sertéshús után a legtöbbet fogyasztott húsféleség a baromfi, amelyből évente átlagosan 24,4 kilogrammot fogyasztanak az emberek Magyarországon – fűzte hozzá. Ismertette: a piac keresleti, stabil és kiszámítható, a telepítések és a termelési előrejelzések alapján enyhe növekedés prognosztizálható a termelésben.

Az élőpulyka-termelés várhatóan mintegy 10 százalékkal haladja meg a belföldi vágást, így a terméktanács becslése szerint 88-89 ezer tonna lesz. Közölte azt is: a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy az állattartókat, így a baromfitartókat is minél nagyobb mértékű támogatásban részesítse. Példaként említette: a baromfiágazatban felhasználható állatjóléti támogatás keretösszege 4 milliárd forint volt 2010-ben, 2014-ben azonban ez az összeg már 8 milliárd forintra rúg. Ez utóbbi keretösszeg is tovább növekszik majd 3 milliárd forinttal – 11 milliárd forintra – a „Még több munkahelyet a mezőgazdaságban” program többletforrásainak köszönhetően.

A sajtótájékoztatón a Gallicoop eredményeit méltatta Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az idén a cégnél várhatóan mintegy 40 ezer tonna állatot vágnak le, szemben a múlt évi 36 500 tonnával. A múlt évben a cég árbevétele meghaladta a 32 milliárd forintot, ami mintegy egymilliárd forinttal haladta meg az előző évit. A Gallicoopnál az idén a tavalyihoz hasonló árbevétel növekedéssel kalkulálnak. Ez 500-800 millió forint körüli árbevétel emelkedést jelent, ami összességében 33 milliárd forint körüli éves árbevételt jelenthet a cégnek 2014-ben – közölte az elnök-vezérigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.