Csökkent az IBM profitja

Csökkent az International Business Machines Corp. (IBM) árbevétele és nyeresége a harmadik negyedévben.

NT
2014. 10. 20. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elektronikai konszern hétfőn közölte, hogy a szeptember 30-án végződött negyedévben árbevétele 22,4 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 23,4 milliárd dollárral szemben. A nettó nyereség 4,14 milliárd dollárról 3,46 milliárd dollárra, az egy részvényre jutó eredmény pedig 3,77 dollárról 3,46 dollárra esett.

A csökkenés fő oka a szoftver- és a szolgáltatási üzletága gyenge teljesítménye. Az eredmény elmarad az elemzői várakozásoktól. A bejelentés hatására New Yorkban csökkentek a határidős részvényindexek.

Az IBM azt is bejelentette, hogy megegyezett félvezető üzletágának átadásáról a Globalfoundriesnak. Bevételhez azonban nem jut, sőt három év alatt 1,5 milliárd dollárt – ebből 200 milliót részvényátadás formájában – fizet az Abu Dzabi állami befektetési alapjának tulajdonában lévő cégnek, hogy megszabaduljon a súlyosan veszteséges félvezetőgyártástól.

A Globalfoundries tulajdonába kerül több ezer szabadalom is, így az arab cég saját adatai szerint a félvezetőgyártás területén a szellemi tulajdonjogok legnagyobb birtokosává válik. Az IBM ugyanakkor folytatja a júliusban megkezdett ötéves, 3 milliárd dolláros félvezető-technológiai fejlesztési programját. A kutatási eredmények felhasználásában a Globalfoundries előnyt élvez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.