Devizahitel: pert vesztett a Sberbank

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla elutasította a Sberbank magyar állam elleni keresetét.

TK
2014. 10. 28. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden kihirdetett jogerős határozatában az ítélőtábla részben megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék Sberbank Magyarország Zrt. ügyében hozott elsőfokú ítéletét és a felperes hitelintézet által fizetendő perköltség összegét 1 891 300 forint plusz áfára szállította le.

A bíróság szóbeli indoklásában kifejtette: a per főtárgya tekintetében alaptalan a felperes fellebbezése, míg a perköltség tekintetében részben alapos.

A Sberbank fellebbezésében az elsőfokú ítélet kiegészítését, illetve hatályon kívül helyezését kérte. Az ítélőtábla rámutatott, mivel az elsőfokú bíróság a teljes keresetet elutasította, nem szükséges az ítélet kiegészítése. A bíróság szerint az Európai Bíróság előtti előzetes döntési eljárás kérésére sem volt ok.

Az ítélőtábla megállapította: a bank általános szerződéses feltételei (ászf) a vizsgálat tárgyát képező semelyik időszakban sem feleltek meg a jogszabály követelményeinek, a fogyasztó nem láthatta előre, hogy a későbbi egyoldalú szerződésmódosítások milyen kötelezettséget rónak majd rá, nem volt abban a helyzetben, hogy felmérje a kötelezettségvállalás tartalmát és a számára ebből eredő gazdasági következményeket.

A bíróság ebben az eljárásban kizárólag azt vizsgálhatta, hogy a keresettel érintett szerződéses kikötések megfelelnek-e a 2014. évi XXXVIII. törvényben foglalt követelményeknek. A bíróság döntése nem az egyedi szerződéssel szabályozott jogviszony érvényességét rögzíti. A törvényben meghatározott érvényességi feltételek konjunktívak, bármely feltétel teljesülésének hiányában nem dönthető meg a szerződéses feltétel tisztességtelenségéhez fűződő törvényi vélelem.

A Fővárosi Ítélőtábla rámutatott arra is, hogy a szerződéses kikötések egyoldalú változtatásához való jogot nem lehet úgy értelmezni, hogy az a pénzügyi intézmény számára olyan jogosultságot biztosít, amely helyettesíti a bíróság, illetve a jogalkotó szerződésmódosítási jogát. Egyik szerződő fél se vonhatja le egyedül a szerződéskötéskor nem ismert, és előre nem látható körülmények bekövetkezésének a következményeit, a felperes azonban egyértelműen erre törekedett, amikor a jogszabályi környezet, valamint a pénzpiaci indexek változásához kötötte a szerződés fogyasztó számára hátrányos módosítását.

A felperes bank hivatkozott a 2014. november 1-jén hatályba lépő elszámolási törvényre is, azonban a hatályba nem lépett jogszabály rendelkezéseit a bíróság nem tudja figyelembe venni ebben az eljárásban – hangzott el a szóbeli indoklásban.

Az elsőfokú bíróság helyes elvek alapján állapította meg és mérsékelte a perköltséget, azonban az áfa összegét kétszeresen számolta fel, ezt korrigálta az ítélőtábla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.