Eddig a bankok tisztességtelen gyakorlatot folytattak

Megkezdődött a fair bankrendszer megteremtéséről szóló törvény kidolgozása – mondta Répássy Róbert.

TK
2014. 10. 07. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályban új alapokra helyezik a fogyasztási kölcsönök folyósításának feltételeit, mert a jelenlegi szabályok mellett a bankok tisztességtelen szerződési gyakorlatot folytattak – közölte az igazságügyi tárca államtitkára.

A törvény kidolgozásába bevonják a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a Magyar Bankszövetséget is – tette hozzá.

Azt akarják elérni, hogy az ausztriaihoz vagy a németországihoz hasonló fogyasztóvédelmi szabályok vonatkozzanak a Magyarországon működő bankokra is, és ennek érdekében erősíteni kívánják az MNB pénzügyi felügyeleti szerepét is – fűzte hozzá Répássy.

A tervezet már a jövő heti kormányülésen szóba kerülhet. Az elszámolási törvény több mint egymillió családot érint, az államtitkár pedig úgy véli: nincsenek késében. „Január, illetve február környékén kezdődnek az elszámolások azokkal, akiknek a bankja nem fordult bírósághoz” – mondta a Kossuth rádiónak Répássy Róbert.

Áder János köztársasági elnök határidőn belül aláírta az elszámoltatási törvényt – mondta el vasárnap Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el azt a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. A július elején elfogadott első devizahiteles-törvény után ez a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban megszavazott.

A bankok elszámoltatásának részleteiről számolt be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Lánchíd rádiónak adott interjúban. Hangsúlyozta: nem érdemes trükközniük a bankoknak, mert „annak meglesz a böjtje”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.