Egymilliárdos beruházás a salgótarjáni járműüveggyárban

Saját erőből, illetve banki kölcsönből egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Salgglas Zrt.

WL
2014. 10. 07. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a rendezvényen elmondta: a hazai járműipar 34 százalékos növekedést produkált az idén, fejlesztésével a Salgglas ráadásul ezt is meghaladó növekedést tűzött maga elé. Az államtitkár szerint a Salgglas sikerének titka, hogy „képzett szakemberekkel, minőségi munkát végeznek, s a korszerű berendezéseikkel a vevők igénye szerint bármilyen járműipari üveget képesek előállítani”.

Az államtitkár példaként bemutatta a sajtónak többek közt a cég egy milliméternél vékonyabb, törés- és karcolásálló autóüvegeit, amelyeket a jövő könnyített autóiba építenek be. Salgótarjáni programjáról Glattfelder Béla elmondta: meglátogatja a régi tűzhelygyár utódvállalatát, a Wamsler SE-t is, ugyanakkor a „rozsdaövezetek” helyzetéről tájékozódik, ugyanis a prosperáló vállalatoknak keresnek bővülési-, illetve az új beruházásoknak letelepedési lehetőséget a hazai és az uniós források bevonásával Salgótarjánban.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz–KDNP), Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón bejelentette: mivel városuk ipari parkjában már csak kisebb vállalkozásoknak tudnak letelepedést biztosítani, az úgynevezett „rozsdaövezetek” felszámolását kulcskérdésnek tekintik. Jelenleg két nagyobb, kihasználatlan, elhanyagolt területen, a város déli részén, illetve a régi acélgyár területén terveznek fejlesztéseket – ehhez azonban még a tulajdonosokkal meg kell egyezniük – közölte. A polgármester kiemelte, hogy a Salgglas 70 új munkahelyet teremtett a legújabb fejlesztéseivel.

Kugler Gábor, a Salgglas vezérigazgatója közölte: társaságuk 310 alkalmazottal működik, a legújabb fejlesztésük további hetven főnek biztosít munkát. Jórészt munkanélküliek kerültek a céghez, akik kölcsönzött munkaerőként dolgoznak a társaságnál. A gyár csarnokaiban 50 nagyobb berendezés működik, jövőre raktáruk egy részét is gyártóhellyé alakítják – tette hozzá.

A Salgglas Zrt. német és új-zélandi befektetők tulajdonában lévő vállalkozás, a gyár alapjait az 1894-ben alapított, majd 1992-től több felszámolási eljáráson átesett Salgótarjáni Síküveggyár teremtette meg. Kugler Gábor az MTI-nek elmondta: a Salgglas tavalyi árbevétele 20 millió euró volt, az idei évet várhatóan 22 milliós árbevétellel, az új megrendeléseiknek köszönhetően azonban a 2015-ös évet már 31 millió eurós árbevétellel tervezik. A cég által gyártott ragasztott, illetve edzett autóüvegeket többek közt az Audi, a Bentley és a Porsche járművekbe építik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.