Erre vágynak az autósok

Közlekedési információkról, sebesség-ellenőrző radarokról szóló információkat akarnak látni a gépjárművükben.

NT
2014. 10. 12. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő gépkocsija az internetre tart, és maga is a hálózat részévé fog válni. Az autósokat internetes alkalmazások segítik majd a közlekedésben, a dugók kialakulásának korai felismerésében és elkerülésében. A YouGov piackutató vállalat ezért felmérést végzett gépjármű-biztosítási szerződést kötő autósok körében annak megállapítására, milyen területen várnak leginkább segítséget a hálózati technológiától. A felmérés során 60 biztosítótársaság 70 különböző gépkocsimárkával rendelkező ezer ügyfelét kérdezték.

A hálózati autó címet viselő felmérés eredménye szerint a válaszolók 80 százaléka üdvözölne a jelenleginél részletesebb közlekedési információkkal szolgáló funkciókat a kocsijában. A kívánságlista második helyén, 71 százalékkal a szabad parkolóhelyeket, a harmadikon, 70 százalékkal pedig a radarcsapdákat valós időben közvetítő alkalmazások állnak. Az autósok 52 százalékát a helyi időjárási viszonyokat közvetítő, 46 százalékát a célállomás turisztikai attrakcióit bemutató alkalmazások is érdekelnék.

A szórakoztató szolgáltatások viszont viszonylag alacsony érdeklődésre tartanak számot a vezetők körében. Aktuális helyi és nemzetközi hírek közvetítése 36 százalékukat, az utasok mobil készülékeinek az internetre kapcsolását lehetővé tévő szolgáltatás rendelkezésre állása pedig 32 százalékát érdekelné. Zeneszámok netes közvetítése még érdekelné 22 százalékukat, videoklipek és hangoskönyvek közvetítése azonban a túlnyomó többségnél már merev elutasításra talált.

A többséget, 51 százalékot a kocsi vásárlásakor hidegen hagyják az elérhető netes szolgáltatások, és nagyjából minden negyedik szentelne csak figyelmet a netes szolgáltatások megtekintésének, ha már vannak. A 2500 eurónál magasabb jövedelemmel rendelkező és évi húszezer kilométernél többet autózó, illetve a prémiummárkákhoz szokott vásárlók jellemzően az átlagnál nagyobb figyelmet szentelnek az autóban elérhető netes szolgáltatásoknak, de a dolog számukra sem perdöntő tényező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.