Ez a juttatás két évtizede része a bérezésnek

Az adóhivatal évről évre növelni tudta bevételeit.

MNO
2014. 10. 31. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevételi előirányzatok túlteljesítése esetén fizethető ki a jelentős túlmunkát igénylő, feltételekhez kötött juttatás, amely csaknem 20 éve részét képezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és elődszervezetei bérezésének. Ennek szabályáról a költségvetési törvény határoz – írja pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mint ismert, csütörtökön Varga Mihály miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a következő évi költségvetési javaslatot. Ebből kiderül: negyedévente 6,25 milliárd forinttal és a hozzá tartozó 1,687 milliárd forint közterhekkel növekedhet a NAV személyi juttatása, amennyiben a nemzetgazdasági miniszter által meghatározott adóbeszedési tervet teljesítik.

Az NGM emlékeztet arra, hogy a gazdaság kifehérítésének legfontosabb hatósága a NAV, amely a költségvetési bevételek 94 százalékát biztosítja. Az adóhivatal évről évre növelni tudta bevételeit. 2013-ban 10 billió 723 milliárd forintot szedett be, ami csaknem 5 százalékkal haladta meg az előző évi bevételt. Az idei bevétel eddig 8,3 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az adóellenőrzések nyomán feltárt adókülönbözet 2013-ban 515 milliárd forint volt, ami az előző évinél több mint 10 százalékkal jobb eredmény. Idén a javulás eléri a 20 százalékot – közölte a minisztérium.

A felderített bűncselekmények elkövetési értéke tavaly több mint 121 milliárd forint volt, idén szeptember végére elérte a 115 milliárd forintot. Minden magyar ember érdeke, hogy az adótörvény által előírt kötelezettségeket mindenki betartsa, megszűnjön az adóelkerülés, hiszen akkor a terhek is arányosan oszlanak meg. Nem lehet a korábbi „adóelkerülési sikk” alapja a társadalmi normáknak, ezért az adóhatóság kötelékében dolgozó mintegy 23 000 ember munkája megbecsülésre méltó, és bármilyen politikai szándék ellenére megkérdőjelezhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.