Ezeket a befektetéseket imádják a magyarok

60 százalékunk csak a forintalapú befektetésekben bízik.

KG
2014. 10. 16. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott felmérés szerint a befektetési jegyekkel rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt. A megkérdezettek csupán harmada tart vegyesen forint- és devizaalapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit.

A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25 százalék. A közepes kockázatú és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyag, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében. A hazai alapkezelőket részesíti előnyben a megkérdezettek 75 százaléka.

A közlemény idézi Al-Hilal Istvánt, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetőjét, aki elmondta: meglepő, hogy a megkérdezettek közel harmada alig bízik a külföldi nagy alapkezelőkben. A befektetők több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt.

A Magyarországon bárki számára elérhető alapok száma lassan közelíti az ezret, ugyanakkor ezzel csak a válaszadók alig több mint harmada van tisztában. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

A Fidelity Worldwide Investment világszerte 192,8 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 51,3 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkezik. Több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 24 országában, az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 1,24 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.