Felfüggesztették az energiahatékonysági pályázatok befogadását

A napokban jelentkező problémákat még nem sikerült teljes körűen megoldani.

BLM
2014. 10. 28. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartási gépek cseréjére hétfőtől lehetett jelentkezni, a fűtéskorszerűsítési pályázatra keddtől, a homlokzati nyílászárók cseréjére pedig az eredeti ütemterv szerint szerdától fogadták volna be a pályázatokat.

Az ÉMI kedd délelőtt már jelezte, hogy bizonytalan időre, a rendszerben jelentkezett műszaki problémák megoldásáig felfüggeszti a kazáncsere-pályázatok befogadását. A társaság az MTI megkeresésére közölte: a fejlesztők és rengeteg pályázó is jelzett problémákat a netes rendszerben, így azt teljes körűen tesztelni kell. A szakemberek már dolgoznak a probléma elhárításán, azt azonban az ÉMI nem tudta megmondani, mikorra oldják meg a problémát s mikor lehet pályázni.

A vállalat honlapján megjelent közlemény mindhárom pályázattal kapcsolatban arról tájékoztat, hogy a napokban jelentkező, fejlesztők és a pályázni szándékozók által is jelzett problémákat még nem sikerült teljes körűen megoldani. A végleges megoldásig és teljes körű teszteléséig, bizonytalan időre a pályázatbenyújtásokat felfüggesztik.

A honlap szerint a pályázatokkal kapcsolatos minden további információról, a benyújtások kezdeti időpontjáról a későbbiekben tájékoztatnak, valamint a közlemények a portálokon, az nfm.gov.hu és emi.hu címen elérhető oldalakon is megjelennek.

A három lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A fűtéskorszerűsítési pályázat keretösszege 1 milliárd forint, a háztartásigép-cserére kiírt pályázaté 627 millió, a nyílászárócsere-pályázaté pedig 1,1 milliárd forint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatja a lakosságot, hogy az Otthon melege program keretében kiírt lakossági energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszere a túlterheltségéből adódó technikai okok miatt nem üzemel, a hiba miatt senki nem eshet el a pályázati lehetőségtől – közölték az MTI érdeklődésére kedden.

A tárca a probléma megoldása érdekében folyamatos egyeztetéseket folytat, hogy mielőbb megkezdődhessen a pályázatok fennakadásmentes beadása és befogadása. A végleges megoldás kidolgozásáig a kiíró a pályázók türelmét kéri. Az NFM szükség esetén meghosszabbítja a jelentkezési határidőt, az eddig beérkezett hűtőgépcsere- és fűtéskorszerűsítési pályázatokat pedig érvényesnek tekinti. A pályázatok újbóli megnyitásáról a minisztérium tájékoztatja majd a közvéleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.