Fogynak a cégek, de ez nem baj

A folyamat önmagában nem nevezhető kedvezőtlennek.

Dénes Zoltán
2014. 10. 22. 3:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E folyamat önmagában nem nevezhető kedvezőtlennek, mivel a lakossághoz képest eddig nagyon sok cég működött Magyarországon – mutatott rá a Bisnode kockázatkezeléssel foglalkozó társaság. Kedvezőtlen tendencia ugyanakkor, hogy a cégek egy része késve fizeti számláit.

Az idei harmadik negyedévben 9,6 százalékkal kevesebb új vállalkozás alakult, mint 2013 azonos időszakában. Jelenleg így 546 ezer cég működik Magyarországon, ami az egy évvel ezelőtti állapothoz képest másfél százalékos csökkenést jelent.

Ennek egyik oka, hogy a korlátolt felelősségű társaságok alapításhoz és működtetéshez szükséges tőke ismét hárommillió forintra emelkedett. Emellett a hatóságok is egyre szigorúbban lépnek fel az adót nem fizető, vagy nem fellelhető vállalkozásokkal szemben.

A Bisnode szerint egyértelmű, hogy hazánkban kisebb cégvilág fog működni az elkövetkező időszakban, de a csökkenés stabilabb és megbízhatóbb vállalkozói kört eredményez majd. A bedőlés szempontjából legkockázatosabbnak mondott építőipar helyét egyébként mára átvette a vendéglátás. Az előző év azonos időszakához képest az idei harmadik negyedévben 30-ról 26 napra csökkent az átlagos fizetési határidő, miközben az átlagos fizetési késedelem lényegében nem változott.

A legnagyobb fizetési határidővel az elektronikai és optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban és a papíriparban kell számolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.