Idén is 3 százalék alatt lesz a hiány

Magyarország az államadósság csökkentésére vonatkozóan is teljesíteni fogja az alaptörvényben és a konvergenciaprogramban leírtakat.

KG
2014. 10. 01. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak további strukturális lépéseket kell tennie a túlzottdeficit-eljárás újraindításának biztos elkerülésének érdekében.

Tállai András hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a júniusi adatok alapján von le következtetéseket  a költségvetés és az adósságállomány helyzetéről Magyarországon. „Ezt mi nem tartjuk helyesnek” – jegyezte meg. Hozzátette: ahogy az elmúlt három évben, úgy 2014-ben is teljesülni fognak mind a költségvetési hiányra, mind az államadósság csökkentésére vonatkozó kormányzati célkitűzések.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint az államadósság az idén a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet, a GDP 3,1 százalékkal nő, és tartható a GDP-arányos 2,9 százalékos hiánycél.

Kijelentette, hogy Magyarország teljesíteni fogja a 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt, továbbá az államadósság csökkentésére vonatkozóan is teljesíteni fogja az alaptörvényben és a konvergenciaprogramban leírtakat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a júniusi adósság-adat még tartalmazta – 3 milliárd eurós összegben – a júliusban és novemberben lejáró államkötvényeket. Ezek visszafizetése a második félévben 3 százalékponttal csökkenti az államadósságot, és ennek forrása már az első félévben bevonásra került – jegyezte meg.

 

 

Hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági növekedést tekintve az ország jól teljesít, hiszen év végére a tervezettnél egy százalékponttal gyorsabb lesz a növekedés mértéke a korábban tervezettnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.