Így lehetne felpörgetni az élelmiszer-gazdaságot

A magyar élelmiszer-gazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának együttes elmélyítésével újulhat meg – hangsúlyozta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy rendezvényen.

LR
2014. 10. 18. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a szaktárca közleménye szerint a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában megrendezett – a kenyér október 16-ai világnapjához kötődő – XIII. Pék Hagyományőrző Versenyen kiemelte: „egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van”. Arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit. Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér vagy cukrászsütemény.

„A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében” – hangsúlyozta az államtitkár. A szaktárca terveiről elmondta, hogy a 19 különböző élelmiszer-ipari szakképesítés mellé szeretnék a pék- és a cukrászszakképzés felügyeletét is a tárcához venni.

Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek – közöttük a magyar gasztronómia – erősítése szempontjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.