Japán: Megválthat hivatalától Obucsi Júko

Lemondásra készül Obucsi Júko, Japán gazdaságért, kereskedelemért, iparért és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős minisztere, mert azzal gyanúsítják, hogy a politikusi tevékenységének finanszírozását szolgáló pénzekből személyes célú kiadásokat is fedezett – közölte a Nikkei című gazdasági napilap szombaton.

LR
2014. 10. 18. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudni, hogy a miniszter még szombaton tájékoztatja lemondásáról Abe Sindzó miniszterelnököt. A tárcavezetői posztra szeptember elején kinevezett Obucsi 2007 és 2012 között több mint tízmillió jent (több mint 22 millió forintot) költött el állítólag úgy, hogy a kiadásoknak semmi közük nem volt a politikai munkájához. A Mainicsi Simbun című balközép napilap a birtokába jutott számlák alapján arról számolt be, hogy a miniszter egyebek között szépségápolási cikkeket vásárolt nagy üzletekben. A számára adományokat gyűjtő szervezet pedig 3,62 millió jent költött el a politikus sógorának divatüzletében. Más sajtóhírek szerint Obucsi támogatói színházjegyeket kaptak 22 millió jen értékben politikai célokra gyűjtött pénzből.

A politikusi dinasztiából származó Obucsi Júko – apja miniszterelnök, nagyapja parlamenti képviselő volt – 2000-től 2012-ig tagja volt a parlamentnek, 2008 szeptemberétől egy évig esélyegyenlőségi miniszter is volt, majd 2012 decemberétől pénzügyminiszter-helyettesi posztot töltött be. Amennyiben valóban lemond, az nagy csapás lesz a miniszterelnök számára, aki nagyon számított a negyvenegy éves, kétgyermekes nőre abban, hogy meggyőzze az atomerőművek körül élőket a reaktorok újraindításának szükségességéről.

A fukusimai erőművet elpusztító 2011. márciusi földrengés és szökőár után minden atomerőművet leállítottak a szigetországban, az 54 reaktor azóta sem működik. A hőerőműveket csúcsszinten járatják az igények kielégítésére, de ez rendkívül drága, mert a fűtőanyagul szolgáló kőolajat és földgázt teljes egészében importálni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.