Jogerős ítélet a Magyar TakarékBank ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egy másik pénzintézet perében halasztott pénteken.

NT
2014. 10. 17. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélőtábla a felperes Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fellebbezését megalapozatlannak tartotta, az alperes magyar állam az ítélet indoklására vonatkozó fellebbezésének részben helyt adott, ugyanis a bíróság szerint a Fővárosi Törvényszék bizonyos, a per tárgyát képező általános szerződési feltételeket nem vizsgált, így az ítélet hiányos.

A másodfokú bíróság a vélt hiányosságokat kiegészítette, álláspontja szerint az újonnan vizsgált feltételek szintén tisztességtelenek, mivel nem felelnek meg az átláthatóság elvének. A határozat szóbeli ismertetésében a bíró elmondta: az elsőfokú bíróság értelmezése helytálló, a pénzintézet egyoldalú módosítást lehetővé tevő szerződéses kikötései nem felelnek meg az átláthatóság elvének, ezért tisztességtelenek és érvénytelenek. A bíróság szerint a szerződés megértését nehezítik a bank által használt bonyolult utaló szavak, így az átlagos fogyasztó egyebek mellett nem tudja felmérni az általa viselt kötelezettségeket.

A bíró a szóbeli indoklásban kiemelte: az ítélőtábla abban is egyetért az elsőfokú ítélettel, hogy a pénzintézet által alkalmazott magatartási kódexben megfogalmazott, az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó pontok túl általánosak, így az, hogy a fogyasztói hitel- és kölcsönszerződések megfelelnek a kódexnek, nem jelenti, hogy eleget tesznek a hatályos törvénynek is. A másodfokú bíróság nettó 280 ezer forint másodfokú perköltség megfizetésére kötelezte a felperest, valamint rögzítette: az alperes részére megfizetendő elsőfokú perköltség 899 ezer forint.

Az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. perében a szintén másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla október 29-ére halasztotta az ítélethirdetést. A Fővárosi Törvényszék első fokon nem jogerősen elutasította a pénzintézet keresetét a szeptember 23-án kihirdetett határozatában. Az ítélet ellen az Argenta fellebbezett.

A felperes pénzügyi intézet fellebbezésében alkotmánybírósági eljárás kezdeményezését kérte, mivel álláspontja szerint a nyáron elfogadott devizahiteles- törvény több helyen sérti az alaptörvényt. Kiemelte: az elsőfokú ítélet indoklása hiányos, felülbírálatra alkalmatlan, mivel a törvényszék nem vizsgálta a felperes által felvetett alkotmányossági kifogások többségét.

A devizaperek és a pénzintézetek elszámoltatásának hátteréről itt olvashatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.