Komoly büntetést kapott a Magyar Telekom

90 milliót fizethetnek az „ügyfelek megtévesztésére alkalmas tájékoztatás” miatt

LM
2014. 10. 29. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyhivatal szerdai közleményében ismerteti: a Telekom tavaly október 1. és november 17. közötti televíziós reklámfilmjeiből a megcélzott kis- és középvállalkozások arról kaphattak tájékoztatást, hogy ha a Next Business XL, illetve M díjcsomagot választják, akkor a feltüntetett havidíjért a meghatározott tartalmú szolgáltatást vehetik igénybe.

A GVH megállapította, hogy ez nem felelt meg a valóságnak, mert a tévéreklámokban feltüntetett ár csak a negyedik és az azt követő SIM kártyákhoz tartozó előfizetésekre vonatkozott. A reklámokban feltüntetettnél magasabb árat alkalmazott a szolgáltató, ha az üzletfél csak egy, kettő vagy három SIM kártyához kapcsolódóan kötött előfizetési szerződést.

A reklámokban feltüntetett ár akkor sem minden előfizetés esetén érvényesült, ha az üzletfél négy vagy annál több előfizetést kötött, de a televíziós reklámok e további információkat tartalmazó elemei az időkorlát, a gyorsan pergő képek és a kisebb betűméret miatt nem váltak az üzletfelek számára érthető üzenetté – közölte a versenyhivatal.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a jogsértő üzleti gyakorlat az üzletfelek széles körét érte el, valamint a Telekomot az elmúlt öt évben egyszer már elmarasztalta a versenyhivatal hasonló, reklámtörvénybe ütköző magatartás miatt.

Enyhítő körülményként értékelték viszont, hogy az üzletfelek szerezhettek helytálló vagy teljesebb információt más forrásokból a döntésük meghozatala előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.