Komoly károkat okozott Magyarországon az Yvette

A bajba került méhészek eltolhatják vállalásaikat, vagy felmentést kaphatnak.

NT
2014. 10. 17. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint az enyhe tavasz kedvezett a méhcsaládok fejlődésének, ami kiváló eredményekkel kecsegtetett. Azonban a repce virágzása alatt tapasztalt hűvös időjárás és a magyar méhészek árbevételének 50 százalékát biztosító akác virágzása alatt érkező Yvette ciklon hatására a termelési eredmények elmaradtak a korábbi évek átlagától.

Az idén az OMME által becsült méztermés repcéből 2500 tonna, akácból pedig 5000 tonna. Az elmúlt időszak extrém gyenge éveitől, 2010-2013-tól eltekintve, a magyarországi potenciális méztermelés repcéből valamivel 3000 tonna, akácból pedig 10 000 tonna feletti.

További veszteséget okozott, hogy az Yvette ciklon hatására jobban rajzottak a méhcsaládok: a begyűjtött nektárt és virágport a család fejlődéséhez használják fel, és nem állítanak elő értékesíthető mézet.

A magyar méztermelés évente 22-25 ezer tonna, ennek háromnegyede megy exportra – tájékoztatott az OMME.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a hét elején közölte: vis maior (elháríthatatlan külső ok) bejelentést tehetnek a méhészek az Yvette ciklon okozta károk miatt.

A szaktárca emlékeztetett: a vis maior bejelentéssel lehetőség nyílik arra, hogy a termelők egyes korábban igénybe vett támogatásokhoz, intézkedésekhez kapcsolódó vállalásaik teljesítésére részbeni felmentést vagy halasztást kapjanak. A vis maior kérelem benyújtására legkésőbb november 18-ig van lehetőség – jelezte a szaktárca.

Az OMME felhívta a figyelmet arra, hogy a fentiek értelmében, a vis maiort érintően, a közvetlen támogatást kérelmező méhészek anyagi támogatást nem kapnak. Így ez a központi költségvetés számára nem jelent további terhet, költséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.