Könnyebbséget hoz az NGM számlarendelete

A bizonylatolási fegyelem erősödését és a gazdaság kifehéredését várják.

MNO
2014. 10. 25. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a rendeletbe foglalt bejelentési kötelezettség alapján a tisztességes vállalkozásoknak kisebb valószínűséggel kell majd számítaniuk ellenőrzésre.

Az NGM hangsúlyozza, hogy a vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra a számlázóprogram lett. Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túl a kapcsolódó elektronikus adatokhoz is hozzáférhessen.

A számlázóprogramokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök nyilvántartásának – tették hozzá.

A szoftverek adatai támpontot adnak, a NAV kockázatelemzői az esetleges adóelkerülésre utaló jeleket így korábban és gyorsabban felismerik. Az adóhivatal ilyen módon az ellenőrzés előtt hiteles információval rendelkezik az adózó által használt számlázóprogramról, azaz a revizor a helyszínen gyorsabban és egyszerűbben végzi el az ellenőrzést.

Az NGM közleménye szerint a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. A számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára.

A rendelet szerint a 2014. október 1. előtt is számlázóprogramot használó vállalkozóknak 2014. november 15-ig kell megtenniük a bejelentést az adóhatóságnak, míg a programot később bevezetőknek a bevezetést követően 30 nap áll rendelkezésükre ehhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.