Koronás védjegy feszít a magyar tojáson

Valahogy megálljt kellene parancsolni a kis méretű, trükkös importnak.

BuL
2014. 10. 07. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az extra sárga kategóriát jelentő koronás védjegyhez már a regisztrált termelők több mint fele csatlakozott, s minden áruházban lehet kapni koronás tojást – ismertette Végh László.

A tojás világnapja alkalmából rendezett eseményen az elnök hangsúlyozta: az egy főre eső éves tojásfogyasztás tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe kezd csúszni a statisztikák szerint. Négy éve még 260 körül volt az átlagos fogyasztás Magyarországon, ma már csak 220 körül van – mondta Végh László az MTI érdeklődésére.

A Tojásszövetség elnöke közölte: a koronás védjegy már hat éve létezik, de idén kezdték a terjesztését. A védjegy lényege, hogy a vele ellátott tojások sárgája mélysárga, ami jelzi, hogy a tojótyúkokat változatos, hagyományos magyar takarmánnyal – kukorica, szárított zöldtakarmány, vastartalmú takarmány – etették. További előnye a védjegynek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal félévenkénti ellenőrzéseinek eredményeképpen hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához is, a kiváló minőség biztosítása mellett – mondta el Végh László.

Kiemelte: az úgynevezett S méretű tojások dobozban való árusítása nagymértékben károsítja a magyar termelőket. Elmondta: fontos megoldani, hogy a főleg importból származó S-es tojás ne kerülhessen a polcokra, ez ugyanis kilóra vetítve drágább, mint a nagyobb méretűek, azonban lejjebb szorítja a többi tojás árát, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet az ágazatban. Ez a tojásfajta más országokban mellékterméknek vagy ipari alapanyagnak számít – tette hozzá.

A Tojásszövetség szeretné elérni, hogy a tojás 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék az árak mérséklése és a fogyasztás növelése érdekében – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Napjainkban mintegy 360-400 regisztrált tojástermelő van Magyarországon, akik évi mintegy 0,8-1 milliárd tojást termelnek – mondta el Végh László. A termelés négyötödét a nagytermelők, 35 cég adja – tette hozzá. A tojásimport 600-700 millió darab, és körülbelül ennyit adnak el a nem regisztrált, elsősorban piacokon áruló termelők is, közölte.

A sajtótájékoztatón Csiki Zoltán gasztroenterológus ismertette a tojás kedvező élettani hatásait. Elmondta, hogy a tojás kiváló minőségű fehérjeforrás, megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. Vitamin- és ásványianyag-tartalma nagyon magas, a sárgája például sok D-vitamint tartalmaz, ami a téli időszakban különösen fontos.

Horn Péter akadémikus kifejtette: a tojásfehérje a legtökéletesebb táplálék az anyatej mellett. Könnyen emészthető, tápláló, és környezeti lábnyoma is csekély, mivel kis területen, kevés erőforrással is meg lehet termelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.