Megvalósult a rezsi csökkentésének harmadik üteme

2013. január 1-jétől számítva összesen 22,63 százalékkal fizetnek kevesebbet a távhőfelhasználók.

MD
2014. 10. 01. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben felidézték: a földgáz, a villany, valamint a távhőszolgáltatás díját 2013. január 1-jén csökkentette először a kormány 10-10 százalékkal. Ezt követően július 1-jén a víz és csatorna, a PB-gáz, a hulladékszállítás és a kéményseprés díját mérsékelték szintén 10-10 százalékkal.

A rezsicsökkentés második ütemeként tavaly november 1-jén, a fűtési szezon elején további 11,1 százalékkal csökkent a földgáz, a villany és a távhő ára. Ezzel összesen tavaly 20 százalékkal kevesebbet kellett ezekért a szolgáltatásokért fizetnie a lakosságnak. A díjcsökkentésekkel együtt a fogyasztók jogvédelme is erősödött – hangsúlyozta a MEKH.

A rezsicsökkentés az idén folytatódott, elsőként április 1-jén a gáz ára mérséklődött további 6,5 százalékkal. Ez összesen 25,19 százalék csökkentést jelent az első rezsicsökkentés előtt érvényben lévő árhoz képest. A villamos energia árának csökkenése a szeptember 1-jei 5,7 százalékos csökkentés után érte el összesen a 24,55 százalékot.

A rezsicsökkentés harmadik üteme a távhő díjának 3,3 százalékos csökkentésével vált teljessé szerdán. Ezzel 2013. január 1-jétől számítva összesen 22,63 százalékkal fizetnek kevesebbet a távhőfelhasználók – közölte a MEKH.

Összességében változatlanul hagyták a lakossági gáz árát a MEKH és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán hatályba lépett rendeletei. A rezsicsökkentés során összesen elért 25,19 százalékos gázárcsökkenés mértéke változatlan az elosztási díjak módosítása mellett is, mert az egyik díjelem növekedését egy másik díjelem csökkenése kompenzálja – hangsúlyozta közleményében a MEKH. Az elosztási díjak módosítását az elosztott mennyiség változása indokolja, amelynek díjszámításban történő figyelembevételét rendelet írja elő.

 

A földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árak képzéséről szóló rendelet szerint október 1-jétől az egyetemes szolgáltatás árában figyelembe veendő földgázár kedvezőbb az eddiginél. A közlemény szerint ezért – bár az egyes díjelemek módosulnak – összességében nem változik az egyetemes szolgáltatás ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.