Minden harmadik fiatal érzi magát alkalmasnak

Félnek a kudarctól, az anyagi csődtől, ezért nem mernek belevágni saját vállalkozásba.

NT
2014. 10. 29. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint az önbizalom és a kockázatvállalás hiánya nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a 40 év alatti vállalkozók alacsony számával. Ugyanakkor az európai átlag sem ad megnyugvásra okot: az önfoglalkoztatók között csupán 4 százalékban vannak 18 és 25 év közötti fiatalok.

A közlemény idézi Kovács Patrikot, a FIVOSZ alapító elnökét, aki elmondta: a csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelő stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevő koncepcióra van szükség.

A 2014. júniusi adatok szerint Magyarországon a 25 éven aluliak 21,3 százaléka volt munka nélkül, és ennél az értéknél Hollandián, Luxemburgon és Nagy-Britannián kívül minden nyugat-európai országban rosszabb arányt regisztráltak. Hozzátette: a fiatalokat sújtó munkanélküliség, valamint a vállalkozások alacsony számának problémája kezelése érdekében olyan szervezetekre van szükség, amelyek valós segítséget nyújtanak a mindennapi kihívásokban, a források elérésében, továbbá szakmai tanácsadással és komplex háttérrel segítik a vállalkozások elindítását. A FIVOSZ bizonyítottan rendelkezik azzal a megoldáskészlettel, amely nem csupán Magyarországon, de akár Európa többi államában is releváns lehet – mondta Kovács Patrik.

A FIVOSZ november 17. és 21. között immár hetedik alkalommal rendezi meg ingyenes országos programsorozatát, a Fiatal Vállalkozók Hetét, ahol amellett, hogy az előadásokon terítékre kerülnek a hazai vállalkozói szférát érintő problémák és kihívások, konkrét segítséget is nyújtanak a fiataloknak vállalkozásuk elindításában.

A Fiatal Vállalkozók Hetét az idén is a nemzetközi eseménysorozat, a Global Entrepreneurship Week (GEW) keretében rendezik meg a világ 152 országához hasonlóan. A GEW a világ legnagyobb vállalkozástámogató és -ösztönző eseménysorozata, az a platform, ahol fiatalok milliói kapnak releváns információkat és inspirációt ahhoz, hogy a gazdasági élet értékes szereplőivé válhassanak. Tavaly a Fiatal Vállalkozók Hetének több mint 40 rendezvényén több mint 7 ezer fiatal és 137 előadó vett részt Magyarországon.

Megírtuk, a FIVOSZ és konzorciumi partnerei, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 1,3 milliárd forint európai uniós forrásból a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) valósítja meg a Vállalkozz Itthon! programot, amelynek első részében négy régióban 2155-en kaptak ingyenes képzést, közülük 1382-en jutottak el jóváhagyott üzleti terv elkészítéséig, amellyel jogosultságot szereztek arra, hogy projektjükhöz 3-6 millió forint támogatásra pályázzanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.