Mintegy kétszáz termelői piac működik Magyarországon

A termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak jó minőségű magyar árut jelent.

TK
2014. 10. 10. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurucz Éva aláhúzta: a kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent, így mindenki jól jár.

Kifejtette: a Szabadság térihez hasonló termelői piacok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelő vág bele élelmiszer-előállításba és -értékesítésbe. A kistermelők száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy 10 ezer kistermelőt tartanak nyilván az országban.

Hozzáfűzte: a magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelői piacok még népszerűbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló „Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért” elnevezésű kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni. Így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: a kormány 2010 óta több intézkedést is tett a magyar élelmiszerek népszerűsítésére, a kisiskolásoknak szóló kampány is ezekhez illeszkedik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minőségű külföldi élelmiszereket. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelőnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek – közölte.

Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben. Bevezették a Magyar termék védjegyet, s a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi előállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a a boltokban. Aláhúzta, az üzletek kínálatában 2010 óta folyamatosan nő a magyar élelmiszerek aránya.

Közölte, a kormány egy éve fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, hiszen a kockázatok csökkentése minden magyar ember érdeke. Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemcsak ellenőriz és büntet, hanem partnere is kíván lenni a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek és fogyasztóknak is az élelmiszer-biztonság javításában – mondta.

A kormányszóvivő és az FM államtitkára vásárlással egybekötött körsétát is tett a budapesti Szabadság téri termelői piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.