Mintegy kétszáz termelői piac működik Magyarországon

A termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak jó minőségű magyar árut jelent.

TK
2014. 10. 10. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurucz Éva aláhúzta: a kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent, így mindenki jól jár.

Kifejtette: a Szabadság térihez hasonló termelői piacok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelő vág bele élelmiszer-előállításba és -értékesítésbe. A kistermelők száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy 10 ezer kistermelőt tartanak nyilván az országban.

Hozzáfűzte: a magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelői piacok még népszerűbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló „Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért” elnevezésű kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni. Így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: a kormány 2010 óta több intézkedést is tett a magyar élelmiszerek népszerűsítésére, a kisiskolásoknak szóló kampány is ezekhez illeszkedik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minőségű külföldi élelmiszereket. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelőnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek – közölte.

Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben. Bevezették a Magyar termék védjegyet, s a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi előállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a a boltokban. Aláhúzta, az üzletek kínálatában 2010 óta folyamatosan nő a magyar élelmiszerek aránya.

Közölte, a kormány egy éve fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, hiszen a kockázatok csökkentése minden magyar ember érdeke. Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemcsak ellenőriz és büntet, hanem partnere is kíván lenni a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek és fogyasztóknak is az élelmiszer-biztonság javításában – mondta.

A kormányszóvivő és az FM államtitkára vásárlással egybekötött körsétát is tett a budapesti Szabadság téri termelői piacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.