Miskolc is járműipari központtá válhat

A városban építi fel első európai gyárát a szingapúri központú Patec konszern.

MNO
2014. 10. 09. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Wong az eseményt megelőzően elmondta: a járműipari alkatrészgyártásban meghatározó szerepet betöltő Patec konszern leányvállalata öt éve van jelen Európában, Magyarországon, Miskolcon. Kifejtette: több közép-európai ország – Románia, Szlovákia, Szerbia – került szóba a beruházás helyszínéül. Miskolc a város déli ipari parkja, a képzett, stabil munkaerő, az infrastruktúra és az egyetem magas szintű tudásbázisa miatt győzött – mondta az ügyvezető igazgató.

A Patec a tervek szerint egy 15 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot épít fel és négyszáz embert foglalkoztat majd.

Andy Wong az MTI azon kérdésére, hogy mennyibe kerül a beruházás és a kivitelezéssel mikorra végeznek, nem válaszolt. Mint mondta: várhatóan a hónap végén Magyarországra jön a konszern elnöke, akkor konkretizálódhatnak ezek a számok. Azt viszont elmondta: az új gyárban a Volkswagen-csoport gyárainak készítenek préselt alkatrészeket, ablaktörlőket, kipufogórendszereket.

Kriza Ákos polgármester arról szólt, hogy Győr és Kecskemét mellett Miskolc lehet a járműipar harmadik meghatározó magyarországi bázisa, a  Bosch, a Shinwa és a Takata hamarosan elkészülő gyára mellett most a Patec döntött a borsodi megyeszékhely mellett.

Megjegyezte azt is: az észak-magyarországi térség a kormány döntése értelmében 50 százalékos munkahelyteremtő és iparfejlesztő támogatásban részesül. Emlékeztetett arra is, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban a Magyarországra érkező pénzek hatvan százaléka a gazdaság fejlesztését szolgálja.

A 2008-ban alapított, elsősorban fémalakítással és porkohászattal foglalkozó, miskolci központú és telephelyű Patec Precision Kft. elmúlt évi nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 331 millió 783 ezer forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.