Növelik a Kék Áramlat gázvezeték kapacitását

A Gazprom szerdán megállapodott Törökországgal a Kék Áramlat gázvezeték szállítási kapacitásának megemeléséről.

NT
2014. 10. 01. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom a gázvezeték kapacitását évi 19 milliárd köbméterre emeli meg a jelenlegi 16 milliárd köbméterről. A Gazprom egyúttal bejelentette azt is, hogy teljes törökországi gázszállításai az idén rekordszintre, 30 milliárd köbméterre emelkednek a 2013-as 26,6 milliárd köbméterről.

A Kék Áramlatot 2005 novemberében avatták fel. A vezeték Oroszországból szállít földgázt Törökországba a Fekete-tengeren keresztül, a tengerfenéken. Az 1213 kilométeres vezeték 396 kilométeres tengeri szakaszát az oroszországi kompresszorállomással együtt a Gazprom és az olasz Eni közös vállalata, a hollandiai bejegyzésű Blue Stream Pipeline B.V. üzemelteti, míg az oroszországi szakaszt a Gazprom, a törökországit pedig a török állami BOTAS olajvállalat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.