Növelik a szennyvíztisztító kapacitását

Egy húszéves szennyvíztisztító telep kapacitását növeli és korszerűsíti, továbbá a Fonyódtól Balatonszentgyörgyig terjedő kéthelyi térség szennyvízelvezetését és -tisztítását oldja meg az a közel 2 milliárd forintos, uniós támogatású beruházás, amelynek kivitelezői szerződését hétfőn írták alá Fonyódon.

LR
2014. 10. 06. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hídvégi József (Fidesz–KDNP), Fonyód polgármestere, valamint a dél-balatoni szennyvízelvezetés és -tisztítás megvalósítását célzó önkormányzati társulás vezetője az eseményen elmondta, 2005-ben indult az a Balaton védelmét is szolgáló gigaprojekt, amely végül öt agglomerációra osztva valósulhat meg, ennek negyedik része a kéthelyi központú beruházás.

Móring József Attila (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy egy kéttucatnyi települést érintő, hosszú évekig elakadt programot kellett feléleszteni két évvel ezelőtt. A beruházás engedélyeztetése különösen nehéz volt, mivel a párhuzamos nyomócsőépítés Natura 2000-es területet érint. „Meg kellett győzni a környezetvédőket, hogy a nünükék biztonságánál fontosabb emberi érdekekről van szó” – fogalmazott. Hozzátette, a kérdés azért is fontos a kiemelt üdülőövezetben, mert ahol nincs kiépítve a megfelelő csatornázottság, ott megáll a fejlődés, hiszen nem adhatnak ki építési engedélyt.

A közbeszerzési eljárásban kiválasztott Strabag-MML Kft.-nek 20 hónap áll a rendelkezésére, hogy a vállalt munkát elvégezze. A projekt során egyebek mellett megtörténik a kéthelyi szennyvíztisztító telep kapacitásbővítése és hatásfokjavítása, valamint Balatonkeresztúr és Kéthely között párhuzamos nyomócsövet fektetnek le mintegy 4 kilométer hosszan.

A polgármester az MTI-nek elmondta: kezdetben a beruházás összegének 75 százaléka származott támogatásból, majd az érintett önkormányzatok további segítséget kaptak az önerő előteremtéséhez, így most a költségeknek csak az 5 százalékát kell biztosítaniuk. Várhatóan ennek előteremtéséhez is segítséget nyújt majd a kormány, mint ahogy azt már egy hasonló projekt esetében megtette, így a helyi remények szerint 100 százalékos támogatottsággal valósulhat meg a közel egy évtizede elindított projekt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.