Őszre bemerevedett az ipari termelői ár

Idén szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest.

MNO
2014. 10. 31. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszonylag jelentősen, 2,3 százalékkal nőttek a gépek és berendezések termelői árai, míg a vegyi anyagok és vegyi termékek ára számottevően, 1,8 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az ipari termelői árak 0,3 százalékkal mérséklődtek szeptemberben.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,3 százalékkal emelkedtek, de így is 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, bár a feldolgozóiparban 1,4 százalékkal magasabbak voltak a termelői árak. Az exportárak szeptemberben 0,1 százalékkal araszoltak fölfelé és 1,0 százalékkal haladták meg a tavaly szeptemberit.

A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nőttek az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, továbbá 1 százalékkal a gyógyszergyártás, illetve 0,7 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar, továbbá a villamos berendezés gyártásában.

Ezzel szemben jelentősebben, 1,9 százalékkal csökkentek az árak a vegyi anyag, termék gyártása, 0,4 százalékkal az élelmiszeripar, továbbá 0,3 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártása és a járműgyártás területein.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek, de ezzel is 8,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly szeptemberinél.

A feldolgozóipari exportárakon belül szeptemberben jelentősen, 2,6 százalékkal nőttek az árak a gép, gépi berendezések árai, 0,8 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban, míg az egyéb feldolgozóipar és javítás árai nem változtak augusztushoz képest.

A feldolgozóipari 1,1 százalékos éves exportár-emelkedést a gépek és berendezések 3,6, a villamosberendezések 3,3 és a járműgyártás 2,1 százalékos áremelkedése húzta.

A forint 2014 szeptemberében az euróhoz képest 0,2 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz viszonyítva pedig 3,0 százalékkal gyengült. Az egy évvel azelőttihez viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1, a feldolgozóipari ágazatok árai viszont 1,1 százalékkal voltak magasabbak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek, a továbbfelhasználásra termelő és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak augusztushoz képest.

A 2013. szeptemberivel összehasonlítva az energiaárak 6,1 százalékkal csökkentek a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,9 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.