Rekordtermés spekulánsokkal

A kukorica további árcsökkentésében érdekeltek a gombafertőzésekkel riogató kereskedők.

Dénes Zoltán
2014. 10. 21. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kukoricaszállítmányt is visszafordítottak az elmúlt napokban nyugat-európai átvevőhelyekről, az egyiket Olaszországból, a másikat Ausztriából, mondván, azok a megengedett mértéknél magasabb toxinanyagokat tartalmaznak – hívta fel figyelmünket Bernáth Tibor, termelő- és agrárkereskedő cégek tulajdonos-ügyvezetője. Mindezt azért nevezte fontosnak, mert meglátása szerint a nagyobb kereskedők esetleg visszaélhetnek az ehhez hasonló helyzetekkel, aminek beláthatatlan következményei lennének, hiszen a hírbe hozott gazdálkodók tetemes veszteségeket szenvedhetnének el. A kockázat azonban a kereskedők részéről is fennáll, hiszen a mostanában elterjedt mobil toxinmérőkkel vizsgáltatott terményeket akár ezer kilométeres távolságról is visszaküldhetik a külföldi vevők, ha valamilyen kifogásolható tételt találnak.

– Miután nemcsak hazánkban, hanem több más európai országban is rekord- kukoricatermés várható, félő, hogy ezzel az eszközzel akarnak majd piaci előnyöket szerezni nyugati társaink – fejtette ki Bernáth Tibor. A szakértő szerint az elmúlt hónapok meleg és igen csapadékos időjárása nagyon kedvezett a toxintermelő gombafajták elterjedésének. Ráadásul a termény késői érési fázisában a gazdálkodók már nem védekezhettek, mert nincs erre engedélyezett vegyszer. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy éppen az esős időjárás miatt a terményt szárítani kell raktározás és értékesítés előtt. Ezzel az eljárással magveszteség nélkül lehet elpusztítani a kukoricában esetleg előforduló gombákat.

Az állattartók számára sem jó hír, ha netán a megengedettnél magasabb toxinanyag-tartalommal aratják le a kukoricát. A bioetanol-gyártás során keletkező salakanyagot, az úgynevezett DDGS-t már hazánkban is egyre nagyobb mértékben használják a jószágok etetésére. Márpedig az etanol gyártása során az esetleges toxin felgyülemlik a DDGS-ben, amit így már nem lehet felhasználni takarmány előállítására sem – jelezte a szerteágazó problémákat a szakértő. Meglátása szerint egyébként a kereskedők által használt gyors toxinmérők nem feltétlenül alkalmasak hiteles adatok közlésére, miközben a növekvő vizsgálatok száma egyre nagyobb költség vállalására kényszerítheti a termelőket.

– Egyelőre nem tapasztaltunk toxingondokat a hazánkban aratott kukorica esetében – reagált a felvetésekre a Gabonatermesztők Országos Szövetségének ügyvezető titkára. Petőházi Tamás szerint ha valaki mégis ilyenre hivatkozik az aratás e korai fázisában, az feltételezhetően az árak további csökkenésére spekulál. Rávilágított: a sok eső miatti igen magas nedvességtartalmú kukoricaszemek szárítása közben az esetleg előforduló toxintermelő gombák is bizonyára elpusztulnak.

A magok mostani 20-22 százalékos víztartalmát ugyanis 10 százalék körülire kell csökkenteni ahhoz, hogy eladható legyen. Ezt 110-120 fokos meleg levegő befújásával oldják meg, a kukoricában leggyakrabban előforduló toxint termelő gombák pedig e hő hatására elpusztulnak. A szakértő úgy vélte, hogy a következő időszakban felfelé mozdul majd a kukorica ára, s jó pár ezer forinttal meghaladja majd a jelenlegi tonnánkénti harmincezer forint körüli szintet. Hazánkban, akárcsak a régióban, rekordtermésre lehet számítani, a sok eső miatt azonban a betakarítás akár a tél közepéig is elhúzódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.