Szankciók, csökkenő olajár: mélyponton a rubel

Történelmi mélypontjára esett a rubel a dollárhoz képest hétfő reggel a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

WL
2014. 10. 06. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőkekiáramlás és a nyugati szankciók mellett az elmúlt hetekben komoly nyomás alá helyezte a rubelt az is, hogy 100 dollár alá zuhant a nyersolaj hordónkénti ára. Hétfő reggel 92,6 dolláron állt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára. Ez mintegy tíz dollárral elmarad az idei orosz költségvetés kiszámításakor alapul vett olajártól.

Hétfő reggel rekordalacsonyra, 40,05-re gyengült a rubel a dollárral szemben, majd röviddel 9 óta után 39,94 dollárra erősödött vissza. A rubel az év eleje óta csaknem 18 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

A dollárból és euróból álló valutakosárhoz képest szintén rekordszintre gyengült a rubel, amely 44,6-at ért. Ezzel átlépte a 44,5 rubeles sávszélet, amikor a jegybanknak automatikusan 350 millió dollár eladással kell erősítenie a rubelt. Ezzel egy időben a valutakosár alsó és felső küszöbe szintén automatikusan 5 kopejkával kiszélesedett a pénteki 35,5–44,5 rubelről. A hétfői jegybanki beavatkozásra 44,48-ra erősödött a rubel a valutakosárhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.