Szijjártó: 2020-ig két új autópályánk épül

A magyar–szlovák határ felé megy mindkettő, a külügyminiszter Pozsonyban tárgyalt erről szlovák kollégájával.

MNO
2014. 10. 30. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú egyeztetést a visegrádi négyek, valamint a Nyugat-Balkán országainak Pozsonyban kezdődő külügyminiszteri találkozója előtt tartották a szlovák kormányhivatalban.

Szijjártó Péter és Lubomír Vázny a találkozón Magyarország és Szlovákia eddigi legnagyobb közös fejlesztési programjának felgyorsításáról egyezett meg. Ennek a programnak a lényege, hogy megduplázzák, 25-re emelik a két ország közti határátlépési lehetőségek számát.

Szijjártó Péter rámutatott: a beruházásokhoz jelentős mértékben igénybe veszik a Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló uniós operatív programot, vagyis azokat részben EU-s forrásokból finanszírozzák. A projekt legfontosabb beruházásairól szólva elmondta: Magyarország 2020-ig az összes északi irányú autópályáját megépíti a magyar–szlovák határig. Kifejtette, ez a beruházás Miskolc és Kassa, illetve Rajka és Pozsony autópályával való összekötését célozza.

A további nagy fejlesztéseket sorolva a magyar diplomácia vezetője említést tett az Esztergomot Párkánnyal összekötő teherkomp beüzemelésének idén júniusban beindult előkészületeiről, valamint rámutatott: folyamatban van a Komáromot Révkomárommal összekötő Duna-híd közös projektje is, ennek pályázatát már februárban beadják az Európai Bizottságnak (EB).

Ez utóbbi projekttel kapcsolatban Lubomír Vázny úgy nyilatkozott, hogy a pályázatot előreláthatóan két-három hónapon belül jóváhagyja majd az EB, ezt követően az építkezés hamarosan megkezdődhet, és a mintegy 37 millió euró (11,5 milliárd forint) összköltségű hidat legkésőbb 2018-ra sikerülhet befejezni.

Szijjártó Péter csütörtökön egy új – a jövőben Magyarország pozsonyi nagykövetségének égisze alatt működő – üzleti központot is átadott.

„Ez az üzleti központ a mindennapi kifejeződése az új típusú, külgazdasági fókuszú külpolitikának” – mondta el az átadón a miniszter. Kifejtette: a már péntektől működő központ gyakorlati feladata, hogy lehetőséget biztosítson a magyar és szlovák kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy felvegyék egymással a kapcsolatot és közös projekteket indítsanak be.

Szijjártó az üzleti központ létrehozásának okait részletezve rávilágított: a kis és közepes magyar cégek a legkönnyebben a közeli piacokon tudnak sikereket elérni, ezért is kiemelten fontos a szlovák piac.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.