Szijjártó: ez a magyar–amerikai együttműködés újabb sikere

109 munkahelyet hoz létre a Honeywell, magyar beszállítókat is foglalkoztatnának.

VZ
2014. 10. 06. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány úgy döntött, hogy a vállalat 10 millió eurós (mintegy 3 milliárd forint), 109 új munkahelyet teremtő beruházását 761 millió forinttal támogatja – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A 12 ezer négyzetméteren működő gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nő, az új egységben elektromechanikai alkatrészeket gyártanak majd – tette hozzá.

Szijjártó Péter ismertetése szerint a Fortune 100-as listáján is szereplő vállalatnak világszerte 132 ezer alkalmazottja van, Magyarországon nagyjából 550 embert foglalkoztat Budapesten és Nagykanizsán. Közlése szerint tárgyalnak arról is, hogy a magyar kis- és középvállalatok számát növeljék a beszállítók között.

Elmondta: a Honeywell gyárbővítése a magyar–amerikai gazdasági együttműködés újabb sikere, a vállalattal 2013 márciusa óta tárgyaltak, míg öt tárgyalási fordulót követően az idén júliusban aláírták a megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány célja az, hogy Magyarország, az export GDP-hez mért arányát tekintve, az első legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között. További célok között említette, hogy az ország legyen a külföldi működő tőkebefektetések első számú célpontja Európában, és minél több kutatási-fejlesztési beruházás és innovációs kapacitás jöjjön az országba.

Kifejtette, a magyar külpolitikának újabb eszközöket kell használnia annak érdekében, hogy minél több beruházást tudjon az országba vonzani. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar kormány politikája sikeres, míg 2012-ben csökkentek a beruházások, 2013-ban már 7 százalékkal nőttek, jelenleg a negyedéves adatok több mint 20 százalékos növekedést mutatnak – mondta.

Az ország iránti érdeklődés nem csökken, a befektetési ügynökség jelenleg 20 projektet kezel – közölte. Ehhez gyorsabb, hatékonyabb, rugalmasabb beruházásösztönző rendszert kellett kialakítani – tette hozzá.

Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy támogatta a projekt megvalósulását. Nagykanizsa a fejlesztéssel a cég stratégiai központja lesz.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere arról beszélt, hogy a cég közel 20 éve telepedett a városba, és a munkavállalóinak példamutató körülményeket biztosít. Az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a Honeywell a munkahelyeket is teremtő beruházását Nagykanizsán valósítsa meg – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.