Tíz kilométerenként lesz egy átkelő

A Magyarország és Burgenland közti, határ menti közlekedésfejlesztésről írtak alá szándéknyilatkozatot.

TK
2014. 10. 15. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szándéknyilatkozat megnevezi a létrehozni kívánt új közúti kapcsolatokat, a vasúti kapcsolatok fejlesztéséről viszont csak tanulmánytervek készülnek. A projektek azért fontosak, mivel a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban jelentős forráshoz lehet jutni a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztésére – mondta az aláírás alkalmával Hans Niessl.

Az eddigi határ menti programok közül kiemelte a tartományfőnök a Sopron és Észak-Burgenland közti vízellátási együttműködést, illetve azt, hogy magyar tűzoltókat képeznek ki a határ túlsó oldalán.

A határon átnyúló infrastruktúra fejlesztése segíti a helyi gazdaság és ezen belül az idegenforgalom fejlesztését – tette hozzá Hans Niessl, aki vázolta még a lehetséges vasúti kapcsolatokat is.

Eszerint a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonal villamosítását folytatni kívánják Burgenlandban is. Meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e helyreállítani a vasúti kapcsolatot Fesőőr és Szombathely között – tette hozzá.

Fontosnak nevezte még a Fertő tó vízszabályozásának javítását az 1-es csatorna felújításával, valamint a kerékpárutak fejlesztését a térségben.

Magyar Levente a konkrét közúti projekteket ismertette, hozzátéve, hogy ezek olcsóbbak az új vasúti kapcsolatok megteremtésénél. A jelenlegi 29 közúti kapcsolat 40-re bővül és ezzel a magyar-osztrák határon is jut egy átkelő minden 10 kilométeres szakaszra. Ez megegyezik a nyugat-európai átlaggal –- tette hozzá az államtitkár.

Három új gyorsforgalmi közúti kapcsolat is létrejön a határon: az M8-as, az M87-es és az M85-ös autóutak kapcsolódnak az osztrák oldali gyorsforgalmi utakhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.