Töretlenül áramlanak az uniós pénzek Magyarországra

Augusztusban félmilliárd euró, vagyis 155 milliárd forint érkezett.

BLM
2014. 10. 16. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint forintban kifejezve 154,6 milliárd forintnyi összeg érkezett Magyarországra a júliusi 153,8 milliárd forint után. A két nyári hónap adata alapján könnyen előfordulhat, hogy a harmadik negyedévben bőven meghaladja a nettó EU-utalások összege a második negyedévben mért 373 milliárd forintot – írja a lap a Portfolio.hu elemzésére hivatkozva.

Az EU-támogatások magyarországi kifizetése augusztusban is nagy ütemben haladt, a Miniszterelnökség számlálója alapján mintegy 185 milliárd forintnyi EU-támogatást fizetett ki az intézményrendszer a kedvezményezettek projektjeire.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága még július végén jelentette be, hogy az Európai Bizottság április 15. óta, azaz a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának második ütemét követően 30 alkalommal utalt át Magyarország számára uniós forrásokat, összesen több mint 1,3 milliárd euró értékben. A brüsszeli utalások eredményeként több mint 400 milliárd forintnyi, korábban a költségvetésből megelőlegezett támogatást egyenlítettek ki – közölték akkor.

Október 10-én pedig azt jelentették be, hogy már a 2014–2020-as ciklus első pályázatai is megjelentek. „Ezzel új időszámítás kezdődött, a koncepciótlan fejlesztéseket felváltja a munkahelyteremtést, az exportra épülő gazdasági növekedést előmozdító korszak” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.