Turbófokozatban a turizmus, és még nincs vége az évnek

Az év első nyolc hónapjában a magyar gazdaság és azon belül a turizmus rendkívül jól teljesít – reagált Bánki Erik a legfrissebb KSH-adatokra, amelyek a magyar turizmust vették górcső alá.

MNO
2014. 10. 08. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint idén is rekordévet zárhat a turizmus. Bánki Erik szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a legfrissebb KSH-adatokat értékelve kiemelte, hogy az év első nyolc hónapjában a magyar gazdaság és azon belül a turizmus is rendkívül jól teljesít. Kifejtette: az előzetes várakozásokkal szemben az unió átlagát is meghaladó bővülés valósult meg, és augusztusban 4,3 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, akik 1,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Emellett a belföldi vendégek száma 8 százalékkal nőtt, vendégéjszakáik száma pedig 6,1 százalékkal. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy az első nyolc hónapban csaknem 10 százalékkal nőtt a szállásdíjbevételek mértéke, és elérte a 220 milliárd forintot. Az előzetes foglalások alapján arra számítanak, hogy ez a dinamizmus fennmarad az év végéig, és idén is rekordévet zár a turizmus – jegyezte meg a politikus, hozzátéve: mindez annak ellenére lehet így, hogy az elmúlt tíz év legrosszabb nyarát élték meg időjárás szempontjából.

Bánki Erik kiemelte, hogy az elmúlt esztendők átgondolt turisztikai fejlesztései most köszöntek vissza, és kitűnően vizsgáztak. Hozzátette: az eredmények annak is köszönhetők, hogy az elmúlt négy évben átgondolt, jól előkészített és a nemzetközi trendeket figyelembe vevő marketingstratégiája volt a Magyar Turizmus Zrt-nek.

 

 

Ennek alapja az volt, hogy a válságot követően elsősorban a hozzánk területileg közel fekvő országokra kezdtek koncentrálni. Rámutatott, hogy ennek eredményeként a lengyel piacról 9,8 százalékos, a cseh piacról 11,8 százalékos bővülést könyvelhettek el, Szlovákia pedig ennél is jobban teljesített, hiszen 18 százalékkal nőtt a beutazó turizmus. Az orosz vendégek száma az elmúlt négy évben megduplázódott, a mostani esztendő első nyolc hónapjában a tendencia folytatódott, és 6,6 százalékos növekedést regisztrálhattak. A kormánypárti politikus a versenytársakra térve megjegyezte: különösen büszkék lehetünk a magyar eredményekre, hiszen Prága – amely a rendszerváltoztatás után futólépésben hagyta el Demszky Gábor Budapestjét – 1 százalékos, míg Pozsony 4,3 százalékos visszaesést tudhat be.

A képviselő nagyon örvendetesnek nevezte a belföldi piac élénkülését is, amely szerinte azt mutatja, hogy a kormány elmúlt négy évben nyújtott kiemelkedő teljesítménye növelte a belföldi fogyasztást. Úgy tűnik, a magyar családok újra elkezdtek utazni, és költenek a belföldi piacon – állapította meg, hozzátéve: a növekedésben komoly szerepe volt a SZÉP kártyának is, hiszen a pihenőkártyával az első nyolc hónapban 54,8 milliárd forint feltöltés keletkezett, ami 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Csak nyáron több mint 2 millióan használták a kártyát, s a költések 80 százaléka vidéken történt – mondta a kormánypárti politikus. Szerinte reálisak és megvalósíthatók az általuk kitűzött célok, hogy néhány éven belül a turizmus GDP-arányos része 10 százalék fölé növekedjen, illetve hogy a foglalkoztatásban betöltött szerepe 600 ezerre bővüljön, a 2010-es 360-370 ezres adat másfélszeresére. E téren jó pályán vannak, és év végére Közép-Európa, illetve Európa éltanulói lehetünk a turizmus területén – mutatott rá Bánki Erik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.