Újabb milliárdos pályázatokat írnak ki

Az NFM első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket.

BLM
2014. 10. 16. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban a tárca együttesen 1116 milliárd forinttal „gazdálkodhat”, ennyi áll rendelkezésre az uniós és hazai társfinanszírozással együtt a különböző fejlesztési projektekre. A KEHOP-hoz kötődő intézkedések hozzájárulnak majd Magyarország uniós kötelezettségeinek teljesítéséhez, segítik a környezeti állapot javulását, és általuk jelentős mértékben csökkenthetők a fogyasztók energiaköltségei – tette hozzá Szabó Zsolt.

Szabó Zsolt ismertette: a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus környezeti és energiahatékonysági fejlesztéseit megalapozó KEHOP többek között a víziközmű-fejlesztéseket, a vízgazdálkodást, az árvíz- és katasztrófavédelmet, a természetvédelmet, az épületek energiahatékonyságának és a megújuló energiák részarányának növelését támogatja.

A fejlesztési tárca első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket, a második körben a vízgazdálkodáshoz, ár- és belvízvédelemhez kapcsolódó beruházásokat finanszírozó támogatási konstrukciók elindítását tervezi – mondta Szabó Zsolt.

Közölte, hogy a jövő év első felében meghirdetendő pályázatok főként a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelését és az energiafelhasználás csökkentését segítik majd. Szabó Zsolt szólt arról is, hogy a társasházak energiafelhasználásának csökkentésére, az energiatakarékosság javítására – többek között a nyílászárók cseréjére – várhatóan még az idén újabb pályázatokat írnak ki 10 milliárd forint összegben, amit a kvótaértékesítésből finanszíroz az állam.

– Kiírtuk az első pályázatokat, elérhetőek a 2014–2020-as időszak forrásai – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken. A pénteken megjelenő 120 milliárd forint fejlesztési forrás csak előfutára az új időszaknak, hiszen ma is tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal az új operatív programokról – mondta akkor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.