Brüsszel tovább javított magyar várakozásain

Megemelte Magyarország várható idei növekedési előrejelzését az Európai Bizottság – közölte az NGM.

MNO
2014. 11. 04. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint a bizottság keddi előrejelzésében tovább javította a magyar gazdaság növekedési kilátásait. A prognózis összhangban van a kormány előrejelzésével. A 2014–15-re vonatkozó adatok azért is figyelemre méltók, mert a 28 uniós tagállam egészére a bizottság rontotta a várható növekedési ütemeket – hangsúlyozzák.

A közlemény kiemeli: a brüsszeli számok szerint idén 3,2 százalékkal növekszik majd a magyar gazdaság, ez a második legjobb adat Európában. A prognózis szerint a munkanélküliség várhatóan 8 százalék alatt stabilizálódik, az infláció pedig a következő években 2,5-3 százalék lesz. Idén 2,9, jövőre 2,8, 2016-ban pedig 2,5 százalékos költségvetési deficitet várnak Brüsszelben.

Az NGM kiemeli: a 2014–15-re vonatkozó előrejelzés megegyezik a kabinet által benyújtott, költségvetéshez készült makrogazdasági pályával. Az Európai Bizottság ezzel megerősíti, „hogy a kormány növekedési előrejelzése megbízható és hiteles”. A bővülésre vonatkozó előrejelzésük meghaladja a tavaszi előrejelzésben vártat, és a bizottság szerint hazánk növekedése 2014–15-ban meghaladja majd az EU átlagát – tették hozzá.

Az EB jelentésében aláhúzza – emelte ki a tárca –: a 2014-re várható nagyobb gazdasági növekedés oka, hogy a vártnál lényegesen jobbak a beruházási adatok, ami az uniós források gyorsabb felhasználásának és a központi bank hitelprogramjának köszönhető. A fogyasztás továbbra is erős marad a háztartások növekvő reáljövedelme miatt, és a nettó export is a megszokott módon járul hozzá a gazdasági bővüléshez. A foglalkoztatottság és az aktivitás továbbra is növekszik, a munkanélküliség 8 százalék alatt marad. A 2014-ben tapasztalt alacsony infláció fokozatosan megközelíti a jegybank inflációs célját 2016-ra.

A közlemény szerint az erős belső kereslettel párhuzamosan a külkereskedelmi mérleg többlete és az ország finanszírozási képessége magas marad. Ennek köszönhetően Magyarország külső adósságának gyors léptékű csökkenése folytatódik a következő években is, tovább mérsékelve az ország sérülékenységét. Mind az államháztartási hiány, mind az államadósság tekintetében a EB elfogadta a kormánynak 2014-re az Eurostat számára készített jelentésben szereplő prognózisát (2,9 százalékos hiányt és 76,9 százalékos adósságrátát). A költségvetési hiány a bizottság szerint is tartósan 3 százalék alatt marad. Az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya is csökkenhet, 2015-ben fél százalékponttal, a GDP 76,4 százalékára – olvasható az NGM tájékoztatójában.

Az Európai Bizottság kedden délelőtt közzétett, úgynevezett őszi gazdasági előrejelzése szerint Magyarországon a gazdaság idén 3,2 százalékkal bővül, jövőre a növekedés 2,5 százalék, 2016-ban pedig 2 százalék lesz. A költségvetés hiánya az idei évre várt 2,9 százalékos mértékről 2015-re a GDP 2,8 százalékára, a rákövetkező évben pedig 2,5 százalékára mérséklődik. A dokumentum azzal számol, hogy a magyar államadósság idén a bruttó hazai termék 76,9 százaléka lesz, 2015-re 76,4, 2016-ban pedig 75,2 százalékra csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.