Csökkent a munkanélküliség

A Komárom-Esztergom megyében nyilvántartott álláskeresők száma szeptemberben is csökkent, a gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított arányuk 5,6 százalékra süllyedt – közölte a megyei munkaügyi központ igazgatója az MTI-vel.

LR
2014. 11. 07. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajasné Hertelendi Valéria tájékoztatása szerint az idén az első kilenc hónapban az álláskeresők létszáma 1869-cel csökkent, ennek hatására a megyei munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal javult. A fő munkaerő-piaci mutatók az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva még kedvezőbben alakultak, a nyilvántartottak száma 3685-tel, a mutató pedig 2,3 százalékponttal lett alacsonyabb. Az első őszi hónapban 1731-en váltak nyilvántartott álláskeresővé, 150-nel többen, mint augusztusban.

A belépők számának növekedése nagyobbrészt a pályakezdők beáramlásának felerősödésére vezethető vissza. Arányuk megközelítette az évi maximumot, ami a tanév végéhez kapcsolódott. A júliusban és augusztusban benyújtott állásajánlatok rendkívül magas számához viszonyítva szeptemberben csökkent a bejelentett munkaerő-kereslet. Ekkor összesen 1934, munkavállalóra vonatkozó bejelentés érkezett a megyei kirendeltségekre, ami az augusztusinak alig 60 százalékát tette ki.

Az újonnan bejelentett álláshelyek számában mutatkozó csökkenés a támogatott munkalehetőségek visszaesésével függ össze. Augusztusban kiugróan nagy, 1651 fős volt a közfoglalkoztatási programokhoz kötődő létszámigény, amit szeptemberben már csak 533-as kereslet követett. A korábban bejelentett, még érvényes munkaerőigényekkel együtt szeptemberben 4247 állásajánlat szerepelt a megyei kirendeltségek kínálatában. A munkaügyi központok közvetítésével 1221 álláskeresőt sikerült munkához juttatni, közülük 309 embert normál álláshelyre vettek fel, a fennmaradó 912 ember munkába állását a különböző támogatások, jórészt a közfoglalkoztatási programok segítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.