Élénkült a kiskereskedelmi forgalom

Kiskereskedelmi adatokat tett közzé a KSH.

LR
2014. 11. 05. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szeptemberben az élelmiszer-kereslet az augusztusi visszaesés után 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a nem élelmiszer jellegű cikkek eladása 5,9 százalékos növekedést ért el. Az üzemanyag-fogyasztás is megélénkült, 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 4,3 százalékos éves összevetésű növekedés után. Az idén az első kilenc hónapban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató 5 százalékos növekedést mutat.

A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az első fél évben nem összehasonlíthatók az élelmiszer-forgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai. Így január–szeptemberben az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal nőtt.

A módszertani torzítás nem érinti viszont a nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyag-fogyasztás forgalmát, amelyek egyaránt 4,9 százalékkal emelkedtek. A szeptemberre vonatkozó második becslés adatait, részletes bontásban, november 26-án teszi közzé a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.