Fair bankok: vége lesz az „apró betűs korszaknak”

A jövő héten tárgyalja a kormány a fair bankokról szóló törvényjavaslatot.

MD
2014. 11. 01. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a törvénytervezet elfogadása esetén vége lesz az „apró betűs korszaknak”, átláthatóvá válnak a szerződési feltételek, és a törvény megtiltja, hogy a bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket. Hozzátették: a kormány mellett a kormánypárti frakciók is foglalkoznak a jövő héten az előterjesztéssel.

Az Igazságügyi Minisztérium értékelése szerint a jelenleg is tartó bankok kontra állam perekből eddig egyértelműen látszik, hogy „a családok állnak nyerésre”. Miután véget érnek a másodfokú bírósági eljárások, a Kúria januárra lezárhatja a felülvizsgálati eljárásokat és január közepétől egészen az év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás – ismertették.

A közlemény szerint jövő év novemberéig a bankoknak minden tisztességtelenül elvett forinttal el kell számolniuk; az elszámolás négyszáz bankot és 1,3 millió családot érint. Az Igazságügyi Minisztérium szerint mindennek köszönhetően az átlagos törlesztőrészletek 25-30 százalékkal is csökkenhetnek majd, így még több pénz marad a magyar családoknál, ezáltal nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, amely tovább ösztönzi a gazdasági növekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.