GVH: az útszóró sóval kartellezhettek

Öt cég és egy egyéni vállalkozó közbeszerzések során manipulálhatta az árakat.

LM
2014. 11. 07. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GVH a Magyar Plastiroute Forgalomtechnikai Kft., a Solinwest 2000 Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Szabolcs-Mag 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „TRANSIT-SPEED” Fuvarozó és Kereskedelmi Kft. vállalkozásokkal és Bacsó István egyéni vállalkozóval szemben indított versenyfelügyeleti eljárást, miután több vállalkozásnál előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott.

A versenyhatóság azt észlelte, hogy a vállalkozások 2012-től napjainkig az útszóró só és egyéb csúszásmentesítő anyagok beszerzésére kiírt közbeszerzéseken a beadandó árakról egyeztetéseket folytattak és a pályázatokat felosztották egymás között.

Az eljárás alá vont vállalkozások valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH közleményében jelzi, hogy az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a hatóság számára a versenytörvény biztosítja. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették – jegyzi meg a versenyhatóság. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.